Prema njezinim riječima, bez Ustavnog suda teško je zamisliti pravedne i primjerene predsjedničke i parlamentarne izbore.     Foto: AA

Uoči početka današnje sjednice Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu, na kojoj će ministrima EU predstaviti izvještaj o Crnoj Gori, Tanja Fajon je ukazala na spomenutu opasnost.

"Čekamo da vidimo hoće li Crna Gora uspjeti imenovati nedostajuće suce, Ustavni sud nije funkcionalan. Ako ne uspije do početka februara postoji velika opasnost da Crna Gora ozbiljno odstupi od svog evropskog puta, na što i upozoravamo zbog duboke političke krize", kazala je Fajon.

Prema njezinim riječima, bez Ustavnog suda teško je zamisliti pravedne i primjerene predsjedničke i parlamentarne izbore te je zbog toga taj pokušaj ključan za napredak Crne Gore.

"Postoji ozbiljna opasnost da bismo mogli zaustaviti pristupne pregovore, što niko u EU ne želi. Zbog toga EU pomaže Crnoj Gori u poduzimanju tih koraka. U ovom trenutku ne želim govoriti o tome, jer čekamo završetak postupaka saslušanja kandidata za suce Ustavnog suda. Za sada ne govorimo o tom scenariju, jer se očekuje da Crna Gora napravi korak zbog toga što su za mart raspisani predsjednički izbori”, kazala je Fajon, prenosi Radio - televizija Crne Gore.

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon sastala se danas i s posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Tom prilikom Fajon i Lajčak razmijenili su mišljenja o situaciji na Balkanu, posebno nakon nedavne posjete Fajon Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu.

FENA