Sigurna sam da će slovenačko iskustvo sa proširenjem i zemljama kandidatima pomoći ubrzanju ovog historijskog procesa za Evropu - riječi su ministrice Fajon.     Foto: AA

Odgovoreno je ovo danas Feni iz Ministarstva vanjskih poslova Slovenije nakon što je jučer Slovenka Marta Kos nominirana za novu evropsku komesarku za proširenje.

Kako podsjećaju iz Ministarstva vanjskih poslova Slovenije, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen povjerila je Sloveniji područje proširenja EU, koje je Slovenija već odabrala prilikom predstavljanja svoje kandidature kao ključnu stratešku političku i geopolitičku nužnost za konsolidaciju demokracije, stabilnosti i vladavine prava širom Evrope.

Ovom prilikom ministrica Tanja Fajon je istakla da je oduševljena što je predsjednica Evropske komisije povjerila područje proširenja EU kandidatu iz Slovenije.

- Ovo je veliko priznanje za našu zemlju i dokaz da se Slovenija afirmirala tokom godina kao snažan zagovornik proširenja EU na Zapadni Balkan. U svim formatima i sastancima, slovenačko Ministarstvo vanjskih poslova je dosljedno naglašavalo potrebu za proširenjem i za mir i sigurnost u ovom regionu. Sigurna sam da će slovenačko iskustvo sa proširenjem i zemljama kandidatima pomoći ubrzanju ovog historijskog procesa za Evropu - riječi su ministrice Fajon.

FENA