Pješačka patrola policije EULEX-a u Severnoj Mitrovici, Kosovo, 18. novembra 2022.     Foto: Reuters Archive

Šef Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) Giovanni Pietro Barbano izrazio je zabrinutost zbog ostavke trojice novih policajaca, kosovskih Srba, koji su nedavno regrutovani.

Barbano je preko društvenih mreža naveo da EULEX pomno prati "ovaj uznemirujući razvoj događaja".

„Sastav policije mora odražavati i predstavljati društvo kojem služi i štiti“, napisao je Barbano.

„Pripadnici Kosovske policije koji nisu dio većinske zajednice mogu doprineti bezbednosti svojih zajednica svojim radom orijentisanim na zajednicu. Misija je posvećena podršci naporima Kosovske policije u cilju razvoja efektivne, efikasne, reprezentativne i odgovorne policije u širem obimu vladavine prava”, napisao je Barbano.

Barbano je objavio da je imao sastanak sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffreyjem Hovenierom sa kojim je razgova u vezi unapređenja zajedničkih prioriteta u oblasti institucija vladavine prava i u promociji najboljih praksi.

Nakon Barbanoa, reagovao je američki ambasador Hovenier, koji je podelio njegovu objavu na mreži X, uz komentar da Kosovska policija postoji da bi služila svim zajednicama na Kosovu i da njeni službenici treba da budu u mogućnosti da rade bez straha.

Nakon konkursa za popunu upražnjenih mesta u Kosovskoj policiji, krajem jula 46 novih policajaca iz redova srpske zajednice počelo je sa radom na severu Kosova.

Preko 500 policajaca iz srpske zajednice napustilo je Policiju Kosova počekom novembra prošle godine, kao odgovor na odluku Vlade Kosova da zabrani stare srbijanske registarske tablice.

Zbog odbijanja da sprovede tu odluku tada je suspendovan direktora Kosovske policije za region Severna Mitrovica Nenad Đurić.

TRT Balkan / agencije