Detalji saradnje EU i četiri balkanske zemlje nisu precizirani.     Foto: ReutersEvropsko vijeće je dalo ovlasti Evropskoj komisiji za otvaranje pregovora o saradnji s ovim zemljama.

"Migracijski izazovi na zapadnobalkanskoj ruti ne započinju na granicama EU. Saradnja s našim partnerima, koja uključuje raspoređivanje Frontexova osoblja, ključna je za rano otkrivanje i blokiranje nezakonitih migracijskih kretanja. Time će se poboljšati zaštita vanjskih granica EU i doprinijeti naporima koje Zapadni Balkan ulaže u sprečavanje krijumčara da se koriste njihovim državnim područjima za tranzit", navedeno je u saopćenju Vijeća.

Detalji saradnje EU i četiri balkanske zemlje nisu precizirani.

Podsjetili su da je EU već sklopio sporazume s Albanijom, Crnom Gorom i Srbijom u okviru prethodnog mandata Frontexa, no tim se sporazumima agenciji omogućuje samo provođenje zajedničkih operacija i raspoređivanje timova u regije onih zemalja koje graniče s EU.

Sporazum s Bosnom i Hercegovinom također je u pregovorima dogovoren pod sličnim uvjetima, ali još nije potpisan.

Sporazumi dogovoreni u pregovorima u okviru novog mandata Frontexa omogućit će agenciji da pomogne tim zemljama u njihovim naporima u upravljanju migracijskim tokovima, suzbijanju nezakonitog useljavanja i borbi protiv prekograničnog kriminala na cijelom njihovu državnom području. Novim sporazumima ujedno će se osoblju Frontexa omogućiti obavljanje izvršnih ovlasti, kao što su granične kontrole i registracija osoba.

TRT Balkan / agencije