Predsjednika Republike Turkiye dočekali su Špirić, Zvizdić, Krišto i Bradara.      Foto: AA

Članovi kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sastali su se s delegacijom Republike Turkiye koju predvodi predsjednik države Recep Tayyip Erdogan.


Dočeku u Sarajevu prisustvovali su predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Bakir Izetbegović te prva zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Borjana Krišto i drugi zamjenik predsjedavajućeg Denis Zvizdić, kao i delegatkinja u Domu naroda PSBiH Lidija Bradara.

U pratnji Erdogana, pored članova njegovog kabineta, doputovali su i njegova supruga Emine Erdogan, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu, šef Ureda za namjensku industriju pri Uredu predsjednika Turkiye Ismail Demir, predsjednik Uprave za vjerske poslove Ali Erbas te brojni predstavnici Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Sastanak je održan u okviru Erdoganove zvanične posjete Bosni i Hercegovini.      Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan sastao se i s Bakirom Izetbegovićem, prvim zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Sastanak je održan u zgradi PSBiH bez prisustva medija.

Erdogan posjetio Šehidsko mezarje Kovači i obišao Upravnu zgradu Rijaseta IZBiH

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obišao je Šehidsko mezarje Kovači, gdje je položio cvijeće i proučio fatihu na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Na Kovačima je Erdogana dočekao veliki broj građana s turskim zastavama, s kojima je predsjednik Turkiye kratko porazgovarao i zabilježio fotografije.

Sastanak je održan u okviru Erdoganove zvanične posjete Bosni i Hercegovini.      Foto: AA

Prilikom polaganja cvijeća, uz Erdogana su bili Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Bakir Izetbegović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te Bisera Turklović, ministrica vanjskih poslova BIH.

Odlomke iz Kur'ana i dovu je proučio predsjednik Uprave za vjerske poslove Turkiye Ali Erbas.

U pratnji Erdogana tokom posjete mezarju Kovači bili su ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu, šef Ureda za namjensku industriju pri Uredu predsjednika Ismail Demir te brojni predstavnici Stranke prave i razvoja (AK Parti).

Nakon posjete Kovačima, Erdogan je u pratnji delegacije obišao i nedavno otvorenu Upravnu zgradu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, gdje ga je dočekao reisul-ulema Husein ef. Kavazović. Turski predsjednik je iskoristio priliku i obratio se muftijama i imamima IZ u BiH. Turskoj delegaciji pridružio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Posjeta Upravnoj zgradi Rijaseta IZBiH.      Foto: AA
U okviru boravka u Sarajevu, Erdogan će večeras prisustvovati i poslovnom forumu.

Posjetom Sarajevu Erdogan je započeo trodnevnu regionalnu turneju koja, pored BiH, obuhvata još Srbiju i Hrvatsku. Nakon Sarajeva, turski predsjednik putuje u Beograd gdje ga, pored sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, očekuje niz programa.

Posljednja stanica šire regionalne turneje bit će Hrvatska. Erdogan će u četvrtak u Zagrebu održati sastanke s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom Plenkovićem.

Predsjednik Turkiye će otvoriti i Islamski kulturni centar u Sisku, koji je izgrađen uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA). Predviđen je poslovni forum i u Hrvatskoj.

TRT Balkan