Erdogan i Đukanović: Odnosi Turkiye i Crne Gore na najvišem nivou

Erdogan i Đukanović: Odnosi Turkiye i Crne Gore na najvišem nivou

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan ugostio je danas crnogorskog predsjednika Milu Đukanovića.
Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da podržava brze korake Crne Gore ka integraciji sa Evropskom unijom (EU) i euroatlantskim institucijama.      Foto: AA

Prijateljstvo Turkiye i Crne Gore traje stoljećima, istakao je Erdogan u obraćanju u Istanbulu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, koji se nalazi u radnoj posjeti Ankari.

Erdogan je istakao da bošnjačka i albanska zajednica i više od 150 hiljada građana crnogorskog porijekla u Turkiye predstavljaju izuzetan most prijateljstva i bratstva između dvije zemlje.

Rekao je i da su na najvišem nivou odnosi Turkiye i Crne Gore, koje, kako je istakao, dijele zajedničku historiju i kulturu.

Turski predsjednik je kazao da su tokom prošlogodišnje posjete Crnoj Gori postavili cilj da povećaju trgovinsku razmjenu na 250 miliona dolara.

"Podaci u prvih 11 mjeseci ove godine povećani su za 49 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Ukupne turske investicije u Crnoj Gori su premašile 67 miliona dolara. Broj turskih kompanija koje investiraju u Crnoj Gori trenutno je 3.800. Turske kompanije imaju važne projekte, posebno u oblasti infrastrukture, građevinarstva, turizma i sektora usluga. Uvjeren sam da će naš privatni sektor nastaviti sa uspješnim inicijativama u Crnoj Gori kao i na cijelom Balkanu", naglasio je Erdogan.

Napomenuo je da Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) provodi brojne aktivnosti u oblasti restauracije, obrazovanja i zdravstva u Crnoj Gori, a Institut “Yunus Emre“ djeluje u oblasti umjetnosti i kulture.

"TIKA je do danas realizovala više od 400 projekata i aktivnosti u Crnoj Gori ukupne vrijednosti više od 20 miliona eura", naveo je turski predsjednik.

Erdogan je istakao da je sa Đukanovićem osim o dešavanjima na Balkanu razgovarao i o drugim važnim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

"Posebnu važnost pridajemo očuvanju stabilnosti u jugoistočnoj Evropi i ekonomskom razvoju regiona. Crna Gora, kao važan dio Balkana i Evrope, također daje značajan doprinos miru i stabilnosti. Svoje aktivnosti u tom pravcu uspješno provodi u sklopu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi kojim Crna Gora predsjedava od jula. Cijenimo brze korake Crne Gore ka integraciji sa Evropskom unijom i euroatlantskim institucijama. Iskreno ohrabrujemo i podržavamo Crnu Goru, našu NATO saveznicu, da postane punopravna članica Evropske unije", istakao je Erdogan.

Istovremeno, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, izjavio je da su saglasni da je Balkanu potrebna pouzdanija stabilnost koja je uslov za prosperitet u evropskim okvirima.

Đukanović je nakon sastanka s Erdoganom rekao da su odnosi dvije zemlje oslonjeni na jako dugu tradiciju diplomatskih odnosa, da su se u međuvremenu razvili do jednog čvrstog i veoma bliskog prijateljstva, podsjećajući i na savezništvo dvije zemlje u okviru Sjevernoatlantskog saveza.

"Predsjednik Erdogan i ja smo danas tokom razgovora bili posebno posvećeni identifikaciji prostora za unapređenje međudržavne saradnje", istakao je Đukanović i dodao da je fokus bio na ekonomskoj saradnji.

U Crnoj Gori već radi 3.800 kompanija iz Turkiye, a Đukanović smatra da ovaj podatak svjedoči o ocjenama da je u pitanju prijateljstvo i povjerenje.

"Očigledno da se ljudi iz Turkiye osjećaju dobrodošlim u državi Crnoj Gori i opredjelili su se da dio svog poslovanja realizuju i na tom prostoru", kazao je Đukanović.

Naglasio je da su osim o daljem unapređenju ekonomske saradnje govorili i o mogućnostima za dalju realizaciju infrstrukturnih projekata u Crnoj Gori, te razvoj energetike, saobraćaja, poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, ali i za unapređenje saradnje u oblasti zdravstva, školstva i kulture.

"Vjerujem, na bazi današnjeg razgovora da ima značajnog potencijala kojeg treba iskoristiti u narednom periodu i vrlo je važno da smo u međuvremenu potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini između naše dvije zemlje. Danas smo razgovarali o realizaciji mješovite komisije za ekonomsku saradnju koja će na tragu ovih preporuka jasnije trasirati put za realizaciju investicija u svim ovim oblastima", rekao je predsjednik Crne Gore.

Dodao je da mogu biti zadovoljni stanjem bilateralnih odnosa i ozbiljnošću kojom se bave na planu njihovog unapređenja.

Đukanović je naveo da su razgovarali o situaciji u Ukrajini, kao i o problemima na Zapadnom Balkanu i to ne samo o konsekvencama ukrajinske krize na ovo područje nego generalno o izazovima sa kojima se Zapadni Balkan suočava.

"Saglasni smo potpuno da je Zapadnom Balkanu potrebna pouzdanija stabilnost bez koje nema prosperiteta i da zajedno vidimo da će taj prosperitet biti brži i kvalitetniji ukoliko se bude odvijao u evropskom okviru", kazao je Đukanović.

Dodao je da sve do tada neće biti prosperiteta niti osjećaja sigurnosti u Evropi u cjelini i to je zajednički izazov.

TRT Balkan / agencije