Posljednji put Erdogan je u posjeti Bosni i Hercegovini bio u augustu prošle godine.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan doputovat će 6. septembra, u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. Očekuje se niz susreta s bh. zvaničnicima.

Posljednji put Erdogan je u posjeti Bosni i Hercegovini bio u augustu prošle godine.
Bh. lideri su također odlazili u Turkiye na sastanke s njim i drugim visokim zvaničnicima Turkiye. Erdogan će, pored Bosne i Hercegovine, posjetiti i Srbiju i Hrvatsku.

Turkiye i Bosna i Hercegovina imaju čvrste i istinski prijateljske veze. Zvanične diplomatske odnose dvije države uspostavile su 29. augusta 1992. godine.

"Mir i stabilnost regije i Evrope direktno su povezani s mirom i stabilnošću Bosne i Hercegovine. Važno je fokusirati se na očuvanje multietničkog, multikulturalnog i multireligijskog društvenog tkiva Bosne i Hercegovine i povećanje razvoja i blagostanja Bosne i Hercegovine", navedeno je prije nekoliko dana u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Turkiye povodom obilježavanja 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa sa BiH.

Republika Turkiye jedan je od najvažnijih partnera zemalja Balkana te se od predstojeće posjete predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Bosni Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj očekuju dodatni pomaci u već dobroj saradnji ovih država u političkom i ekonomskom smislu.

Osim jakih kulturno-historijskih veza, u ovom dijelu svijeta u proteklim godinama Turkiye je igrala važnu ulogu na uspostavljanju trajnog i održivog mira, ali i dijaloga u pogledu smirivanja pojedinih političkih tenzija. Kroz trilateralne sastanke, uz posredstvo Turkiye, poboljšana je saradnja u mnogim društveno-političkim oblastima između Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Isto tako, Turkiye je važan ekonomski partner i investitor na Balkanu, čemu u prilog govore i hiljade radnih mjesta otvorenih posredstvom predstavništava ove zemlje, ali i turskih kompanija koje posluju na prostoru od Sjeverne Makedonije, preko Kosova i Crne Gore, do Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U proteklom periodu potpisivani su i mnogi ugovori o trgovinskoj razmjeni, gdje je Turkiye posebno povoljne uslove dala kompanijama iz zemalja Balkana, što je direktno utjecalo i na otvaranje novih radnih mjesta u firmama čije je sjedište u zemljama ovog regiona.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković smatra da je zvanična posjeta Erdogana Bosni i Hercegovini, ali i susjednim zemljama, od velikog značaja kako za BiH, tako i za cijelu regiju.

"Ona je pokazatelj strateškog opredjeljenja Republike Turske za stabilnost i ekonomski napredak Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije. Vjerujemo da će ista otvoriti vrata uspostavi novih poslovnih aranžmana i realizaciji određenih strateških infrastrukturnih projekata", kazao je Marinković.

Prema podacima Centralne banke BiH (CBBH), Republika Turkiye je do 31. decembra prošle godine investirala ukupno 265,3 miliona eura ili 518,9 miliona KM, te je na desetom mjestu na listi zemalja najznačajnijih stranih investitora u BiH, s učešćem od 3,1 posto u ukupnim investicijama.

U posljednjih pet godina, Bosna i Hercegovina s Republikom Turkiye ostvaruje obim razmjene od 5,9 milijardi KM, s trgovinskim deficitom 2,4 milijardi KM, te prosječnom pokrivenošću uvoza izvozom 43,5 posto, s trendom pada pokrivenosti.

"Prošle godine je snažno porastao uvoz roba iz Turske u BiH i dostigao vrijednost 1,1 milijardu KM, dok je izvoz BiH u Tursku bio 363 miliona KM, uz blagi trend porasta. Uvoz iz Turske vrlo je diferenciran, a vodećih 10 tarifa su proizvodi metalne industrije na bazi bakra, aluminija, željeza i čelika, zatim proizvodi tekstilne industrije (trikotaža, tepisi, modna odjeća), svježe i suho voće, te bijela tehnika", kazao je Marinković.

Prema njegovim riječima, u periodu od januara do jula 2022. godine, bh. izvoz u Turkiye je 187,8 miliona KM, a uvoz iz Turkiye 855,4 miliona KM, dok je struktura razmjene slična kao i prethodne godine.

TRT Balkan / agencije