Đurović je rekla da Crna Gora i Turkiye, kao partneri u NATO savezu, "sarađuju na višem nivou i u okvirima važnim za širu, globalnu bezbjednost".     Foto: AA

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović ugostila je danas u oproštajnu posjetu Songul Ozan, ambasadorku Turkiye u Podgorici.

Đurović je kazala da redovni politički i radni kontakti predstavljaju potvrdu snažnog partnerstva i obostranog opredjeljenja za dalje jačanje ukupne saradnje, navodi se u saopštenju Kabineta predsjednice Skupštine.

Đurović se zahvalila na jačanju veza između dvije države, i čestitala ambasadorki uspješno obavljeni mandat.

"Poseban akcenat Đurović je stavila na kvalitetnu međuparlamentarnu saradnju koja se nadograđuje, i izrazila očekivanje da će biti nastavljena i u narednom periodu, kako na nivou predsjednika parlamenata, tako i na nivou radnih tijela i grupa prijateljstva dva parlamenta", navodi se u saopštenju.

Ozan se zahvalila na saradnji i istakla da će novi ambasador Turkiye nastaviti da "predano radi na unapređivanju odnosa dvije zemlje".

"Ozan je kazala da Crnu Goru i Turkiye vezuju bogata zajednička tradicija, dobri historijski i kulturni odnosi, članstvo u NATO savezu, te zajednička težnja za pristupanjem Evropskoj uniji", ističe se u saopštenju.

Ozan je naglasila da je Crnoj Gori potrebna politička stabilnost, dijalog i razumijevanje, kako bi postala prva naredna članica velike evropske porodice naroda, "u čemu će uvijek imati podršku Turkiye".

Đurović je rekla da Crna Gora i Turkiye, kao partneri u NATO savezu, "sarađuju na višem nivou i u okvirima važnim za širu, globalnu bezbjednost".

Osvrnula se i na ukrajinsku krizu i pozdravila spremnost i otvorenost turske strane da preuzme ulogu medijatora između Rusije i Ukrajine, "čime se jasno potvrđuje posvećenost ove zemlje očuvanju stabilnosti i mira u Evropi i crnomorskom regionu".

"Iako su bilateralni odnosi odlični, potrebno je dalje unapređivati saradnju u oblastima trgovine, saobraćaja, energetike, preduzetništva, poljoprivrede, turizma, zaštite životne sredine, zdravlja, obrazovanja, sporta, omladine, tehnologije i kulture", zaključila je Đurović i zahvalila se na podršci Vlade Turkiye u oblasti obrazovanja, posebno kroz stipendiranje studenata iz Crne Gore za školovanje na turskim univerzitetima.

TRT Balkan / agencije