Salkić i Duraković traže efikanu istragu.     Foto: AA

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ćamil Duraković oštro je osudio napad na povratnike u Višegradu, pozvaviši entitetsku policiju da što prije pronađe počinioce.

"Najstrožije osuđujem napad na dvoje povratnika, starijih ljudi iz Višegrada, Fadila i Ajšu Memišević, koji su sinoć u povratničkom selu Omeragići kod Višegrada mučki napadnuti i brutalno pretučeni od strane, za sada, nepoznatih maskiranih lica.

Cijela kuća je ispreturana, a oni sa vidnim povredama prevezeni u Dom zdravlja u Višegradu", poručio je Duraković. Nažalost, kako je istakao, "živimo u ambijentu u kojem je vlast svojim odnosom prema sigurnosti građana ohrabrila nasilničko ponašanje". Izrazio je nadu da ovo nije refleksija dešavanja i huliganskih napada u Banjoj Luci, ali isto nije isključio.

"Nažalost, policija je ta koja nam je prije nekoliko dana, poslala poruku da vlastitim građanima nije u stanju obezbjediti sigurnost. A nje su lišene najranjivije kategorije našeg društva", istakao je on i dodao: "Zahtijevam od policije entiteta Republika Srpska da ozbiljno shvati svoju ulogu u našem društvu. Želim da vjerujem da će odmah reagovati i pronaći počinioce ovog podmuklog i svirepog zločina, počinjenog nad dvoje nedužnih i nemoćnih staraca."

"Najstrožije osuđujem svaki vid nasilja, ali ovaj me je posebno pogodio i pomutio moje ramazanske radosti. Apelujem na predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da ozbiljno uzmu u obzir ambijent koji je stvoren destruktivnim politikama i djeluju konkretno s ciljem poboljšanja ove mučne svakodnevnice svih građana Bosne I Hercegovine", zaključio je Duraković.

MUP traga za počiniocima

Policijski službenici Policijske stanice Višegrad preduzimaju sve operativne mjere i radnje na prikupljanju saznanja u cilju identifikacije izvršioca krivičnog djela "Razbojništvo", koje se dogodilo u selu Omeragići u Višegradu na štetu supružnika M.A. i M.F., objavljeno je na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

"Tražimo efikasnu istragu"

Poslanik u Narodnoj skupštini entiteta RS Ramiz Salkić je naveo kako okruženje i ambijent u kojem živimo, nažalost, pogoduju onima koji na različite načine žele iskazati svoje bolesne namjere, pa i napadom na bespomoćne starce u osamdesetim godinama života."

"Napad na Ajšu i Fadila Memišević prvog dana ramazana sve nas je zgrozio i za svaku je osudu uz nadu da će se napadnuti brzo oporaviti od povreda.Neka ranija postupanja entitetske policije nisu ohrabrujuća, ali mi živimo ovdje i od njih moramo i tražimo brzu i efikasnu istragu i pronalazak počinilaca kao i otkrivanje motiva napada", poručio je Salkić.

Višegrad je, kako je podsjetio, mjesto koje svjedoči teškim zločinima nad muslimanima Bošnjacima kroz historiju, o"kupljanje ekstremno radikalnih grupa svake godine sve nas vraća u vrijeme činjenja tih zločina".

Nažalost, smatra Salkić, entitetska vlast svojim istupima i vrlo čestim radikalnim porukama pojedinaca može se razumjeti da podstiče na ovakve aktivnosti. "Ovakve poruke, kao i sam ovaj napad, zaslužuju najoštriju osudu i predstavljaju jasnu prijetnju miru i stabilnosti, te ih tako treba i razumijevati.

Zbog svega ovoga velika je odgovornost na policiji da ovaj napad brzo i efikasno istraže, o rezultatima javnost obavijeste i otklone svaku sumnju u motiv, ciljeve i imena počinilaca ovog gnusnog napada na živote i imovinu Ajše i Fadila Memišević, povratnika u Višegradu", zaključio je.

TRT Balkan / agencije