Đukanović i Osmani: Crna Gora i Kosovo posvećeni evropskim vrijednostima      Foto: AA

Crna Gora je zemlja koja drži do regionalne saradnje, a konstanta u odnosima između Crne Gore i Kosova je posvećenost evropskim vrijednostima, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Kazao je to nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, koja boravi u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je podsjetio da je riječ o prvoj zvaničnoj posjeti predsjednice Kosova Crnoj Gori od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Ubjeđen sam da će dobra frekvencija i dijalog doprinositi unapređenju kvalitetnog dobrosusjedstva i međudržavne saradnje. Konstanta u odnosima između dvije države jeste posvećenost evropskim vrijednostima", kazao je Đukanović.

Poručio je da je to jedini put da se učvrsti stabilnost.

"Razumijemo ambicije Kosova da postane članica Savjeta Evrope, da bude dio partnerstva za mir i dobiju status kandidata za EU. Ne samo da razumijemo, mi to i podržavamo. Nadamo se da će EP prihvatiti preporuku odbora i obezbijediti bezvizni režim za građane Kosova. Od toga u kojoj mjeri građani mogu da se upoznaju sa EU, u toj mjeri ćemo mi moći da afirmišemo EU vrijednosti i ciljeve regiona", rekao je Đukanović.

Istakao je da su razgovarali o bilateralnim pitanjima, i ocijeni da su odnosi prijateljski, ali da kao i u svim odnosima postoji prostor za unapređenje.

"Ostaje da radimo na jasnijoj vidljivosti i ustavnoj legitimaciji crnogorske manjine na Kosovu. Pozdravljamo ono što je na Kosovu napravljeno od moje posjete do danas. Već su stvoreni uslovi za bolju vidljivost crnogorske manjine u kosovskim organima", istakao je Đukanović.

Osvrnuo se i na dešavanja u odnosima Kosova i Srbije.

"Uvjereni smo da može doći do pravnoobavezejućeg sporazuma. Podržavamo Kosovo. To činimo i u odnosima sa Srbijom", istakao je Đukanović.

Vjosa Osmani je kazala da kao dvije nezavisne suverene zemlje, odnosi Kosova i Crne Gore su posebniji zbog međuljudskih odnosa, ali i zbog angažmana albanske zajednice Crnoj Gori i crnogorske zajednice na Kosovu.

"Istina je da se sastajemo u izazovnim vremenu za cijeli kontinent. Zato je važno da se ova posjeta događa u prijateljskoj zemlji", navela je Osmani.

Istakla je da je u interesu obije države da nastave put ka punom članstvu u evropskim strukturama.

TRT Balkan / agencije