Program 29. SFF-a donio je 49 filmova u konkurenciji i čak 22 svjetske premijere.      Foto:

Festival je pod punim svjetlom reflektora okupio ponovo na stotine gostiju iz cijelog svijeta koje je ujedinila ista ljubav prema sedmoj umjetnosti. U proteklih sedam dana gosti su mogli uživati u projekcijama na desetine ostvarenja iz različitih kategorija, dupke puneći dvorane i ostale festivalske lokacije na otvorenom, ali i u lepezi drugih pratećih dešavanja.

Tokom sedam festivalskih dana prikazano je 235 filmova iz 59 zemalja u 18 programa. Program 29. SFF-a donio je 49 filmova u konkurenciji i čak 22 svjetske premijere.

U šarolikom sadržaju izdvaja se program "30 godina od Prvog ratnog kina Apollo". Obala Art Centar kroz taj je program izborom filmova obilježio tu značajnu godišnjicu prvog kina koje je tokom opsade Sarajeva donosilo nužno potrebnu normalnost građanima.

Čast da otvori Sarajevo Film Festival pripala je filmu "Poljubite budućnost" u režiji Nenada Čičina-Šaina, za koji su scenario uradili Čičin-Šain i Bill Carter. Ovaj dokumentarni film je imao specijalnu gala premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2023, a producenti su Matt Damon i Ben Affleck za Pearl Street Films i Sarah Anthony za Good Wolves Production.

Film je aktuelna priča o sarajevskom otporu tokom opsade grada 1990-ih, prati gradsku alternativnu scenu koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju, a poslijeratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom.

Više od 20 je lokacija ove godine bilo u gradu na kojima su prikazivani filmovi, a među najposjećenijim su otvorena kina poput Ljetnog kina Coca-Cola (Coca-Cola Open Air Cinema), Ljetnog kina Stari grad preko puta Vijećnice, Ljetnog kina Novo Sarajevo te Ljetnog kina "Safet Zajko", ali tu je i Eating point kao mjesto okupljanja u večernjim satima, most Skenderija s muzičkim dešavanjima te centralno mjesto susreta - Trg Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

Također, prvi put je izbor iz programa Sarajevo Film Festivala prikazan i pred tuzlanskom publikom, a već četvrtu godinu pred mostarskom.

Sarajevo skoro tri decenije živi svoj filmski festival, a spremno je dočekao početak i ovogodišnje filmske magije. Danima je sve bilo u znaku filma, a crvene zastavice SFF-a istaknute su širom grada koji je pun turista. I ove godine Festival je obilježila sjajna atmosfera.

Dio repriznog festivalskog programa publika će moći da pogleda i u subotu, 19. augusta.

FENA