Lider SNSD-a Milorad Dodik u obraćanju prisutnima je kazao da on, SNSD i njihovi koalicioni partneri 12 puta pobjeđuju u Republici Srpskoj.

Hiljade članova i simpatizera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i koalicionih partnera ove stranke okupilo se u Banjoj Luci na narodnom mitingu pod nazivom "Otadžbina zove".

Miting je organizovan s ciljem da se pošalje poruka da "izborna volja naroda RS-a neće biti mijenjana".

Prije nekoliko dana ga je najavio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozivajući građane da u što većem broju dođu u Banju Luku kako bi se pokazala sposobnost građana za "slobodan izbor".

Nakon okupljanja u parku "Mladen Stojanović", upriličena je šetnja do Trga Krajine.

Lider SNSD-a Milorad Dodik u obraćanju prisutnima je kazao da on, SNSD i njihovi koalicioni partneri 12 puta pobjeđuju u Republici Srpskoj.

"I nismo se umorili. I pobijedit ćemo ponovo, jer radimo za narod. Dok narod kaže da ja treba da budem ovdje, ja ću biti ovdje. I neću nikada pokušati da mimo narodne volje to učinim. Mi nismo narod koji bi drugima držao lekcije, nismo narod koji mrzi", kazao je Dodik.

Poručio je da "njega bira srpski narod".

"Moramo da ostanemo okupljeni. Milorad Dodik neće nikuda odavde, on će veoma brzo u predsjedničku palatu. Tamo će se baviti pitanjima kojim svaki predsjednik mora da se bavi, da razumije vrijeme u kojem živimo, da shvati da je ovo što se danas dešava u svijetu veliki nered, nestabilnost. Republiku Srpsku ne smijemo dovesti u poziciju nestabilnosti, bez obzira što nam uvode sankcije, što pokušavaju da nas spriječe", istakao je Dodik.

Uvjeren je da savezništva koja imaju jačaju njihovu snagu.

"Naša snaga je volja ovog naroda. Uvjeren sam i potpuno siguran u naše dobre dane. Bosna i Hercegovina nije mjesto koje mi hoćemo. Znam da u opozicionim strukturama ima ljudi koji vole Republiku Srpsku, ali oni su danas u kandžama onih koji izvršavaju neke druge naloge. Vratimo izborni proces u Republiku Srpsku, to ćemo raditi narednih godina. Neće više nikada prebrojavati naše glasove u Sarajevu, prebrojavat će se u Republici Srpskoj", poručio je Dodik.

Prisutnima su se obratili i režiser Emir Kusturica, koalicioni partneri SNSD-a Dragan Čavić, Nenad Stevandić i drugi.

PDP i Jelena Trivić u izbornoj noći, 2. oktobra, proglasili su pobjedu nad protivkandidatom iz SNSD-a Miloradom Dodikom, a kasnije je pobjedu proglasio i Dodik, koji prema preliminarnim podacima CIK-a, ima veći broj glasova.

Na hitnoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine 10. oktobra donesena je odluka o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika RS-a radi "neregularnosti i matematičkih nelogičnosti". Novo brojanje za funkciju predsjednika i potpredsjednike RS-a je počelo 13. oktobra u Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" - Zetra.

Centralna izborna komisija BiH utvrdila je rezultate opštih izbora za sve nivoe vlasti, osim za predsjednika RS-a obzirom da nije završeno ponovno prebrojavanje.

Opozicione stranke su u Banjoj Luci su početkom mjeseca u dva navrata održale i proteste zbog sumnje u rezultat izbora održanih 2. oktobra, ukazujući na mogućnost izborne krađe.

Predsjednici Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Liste za pravdu i red Branislav Borenović, Mirko Šarović i Nebojša Vukanović te kandidatkinja PDP-a za predsjednicu RS-a na prethodnim izborima Jelena Trivić predali su 18. oktobra Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv više stotina lica zbog krivičnog djela izborne krađe. Branislav Borenović kazao je da su podnijeli krivičnu prijavu za organizovanu izbornu krađu na državnom nivou i da je prvoosumnjičeni Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

TRT Balkan / agencije