Više od 200 preduzeća i više od 60 govornika učestvuje na ovom samitu, kao i 42 djece iz svih zemalja, podijeljene u 21 tim.     Foto: AA

Dvodnevni, peti po redu, Digitalni samit Zapadnog Balkana – Priština 2022, koji je danas počeo s radom, okupio je veliki broj predstavnika zemalja Balkana, Evropske komisije i brojne druge goste.
Ovogodišnji samit organizuje Ministarstvo ekonomije Kosova zajedno sa Savjetom za regionalnu saradnju. Digitalni samit se organizuje svake godine u glavnim gradovima zemalja Balkana i pokriva teme o digitalnim vještinama, infrastrukturi i uslugama, povjerenju, sigurnosti i digitalnoj ekonomiji.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je samit okupio kreatore poslovne politike i stručnjake u oblasti tehnologije u regionu i šire. Kurti je istakao da je Kosovo spremno da ojača regionalnu saradnju i digitalizaciju.
“Digitalizacija podiže kvalitet usluga, zatim odgovornost službenika i transparentnost procesa u javnoj upravi, ali bez sumnje i u industriji, preduzetništvu, obrazovanju, zdravstvu i drugim oblastima“, naglasio je Kurti.

Ministrica ekonomije Artane Rizvanolli rekla je da je cilj samita raznovrsnost aktivnosti i uključivanje mladih ljudi.
"Imamo tako dobru i uspješnu organizaciju koja sve ove učesnike, preduzeća, govornike, paneliste, stručnjake iz regiona, Evrope i SAD-a dovodi na listu veoma interesantnih i relevantnih tema za sektor kao što su digitalne vještine, infrastruktura, usluge i cyber sigurnost, inovativno poslovanje i spisak drugih aktivnosti“, naglasila je Rizvanolli.

Digitalnom samitu prisustvovala je i potpredsjednica Vlade Albanije Belinda Baluku, dok se putem videopoziva uključio i komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji, koji je rekao da EU priprema program za cyber sigurnost, koji će početi sljedeće godine.
Više od 200 preduzeća i više od 60 govornika učestvuje na ovom samitu, kao i 42 djece iz svih zemalja, podijeljene u 21 tim.
Tokom Digitalnog samita održat će se četiri takmičenja omladinskih grupa svih zemalja u programiranju, kompjuterskim igrama i drugim oblastima.

TRT Balkan / agencije