Dom naroda Parlamenta FBiH ima ukupno 80 članova, umjesto dosadašnjih 58.       Foto: AA

Na konstituirajućoj sjednici novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održanoj u utorak u Sarajevu delegati su preuzeli uvjerenja o osvojenim mandatima nakon čega su položili svečane zakletve.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović čestitao je novoizabranim delegatima te je dodao da se današnjom dodjelom uvjerenja o osvojenim mandatima završava etapa posrednih izbora u FBiH.

"Sada slijedi izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, kao i izbor po pet delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u skladu s Izbornim zakonom BiH", rekao je Arnautović.

Prema izmjenama ustavnih i zakonskih pravila koje je prošle godine nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, Dom naroda Parlamenta FBiH ima ukupno 80 članova, umjesto dosadašnjih 58.

Dom naroda Parlamenta FBiH sastoji se od delegatskih klubova tri konstitutivna naroda, čiji je sadašnji kadrovski kapacitet po 23 delegata umjesto po 17, te Kluba ostalih naroda koji sada ima 11 umjesto sedam delegata.

TRT Balkan / agencije