Prethodno, jake policijske snage su razmještene u centru Sarajeva, kako bi osigurale ovaj skup.     Foto: AA

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, danas Ulici Hamdije Kreševljakovića, delegacije bh. entiteta RS odale su počast poginulim pripadnicima bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) stradalim u koloni koja je napuštala grad 3. maja 1992. godine.

Prethodno, jake policijske snage su razmještene u centru Sarajeva, kako bi osigurale ovaj skup.

Obilježavanje je počelo služenjem parastosa u Crkvi Svetog velikomučenika u Istočnom Novom Sarajevu, nakon čega su okupljeni došli kod mosta Drvenija u Sarajevu, u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

Prisutnima su se, između ostalih, obratili savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović, Boško Tomić, bivši pripadnik JNA 3. maja 1992. godine Slobodan Bojanić, kao i vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica u RS-u Viktor Nuždić.

"Okupili smo se danas ovdje da položimo ruže i zapalimo svijeće za poginule pripadnike JNA. Ako želimo da živimo u ovoj zajedničkoj državi, više iskrenosti i povjerenja. Sudbina je da živimo ovdje, na ovim prostorima", kazao je Tomić.

Kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo 3. maja 1992. godine, krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA. Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, koji je zarobljen od JNA dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu.

U okršaju branitelja Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, prema podacima Tužilaštva BiH, stradalo je sedam, a ranjeno 14 osoba.

U jednom od posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine, general Milutin Kukanjac, tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, potvrdio je da je u Dobrovoljačkoj, 3. maja 1992, stradalo šest osoba.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj "Dobrovoljačka".

Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić.

O slučaju "Dobrovoljačka" stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila "legitimna vojna meta".

Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine 27. aprila 2022. godine podiglo je optužnicu protiv deset osoba zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine.

TRT Balkan / agencije