Crna Gora otvorila 33 poglavlja, a zatvorila samo 3.     Foto: AA

Crna Gora je i dalje lider u regionu u pregovorima sa EU, ali za punopravno članstvo potrebni su rezultati, a ne deklarativna posvećenost evropskim integracijama, poručeno je na konferenciji u Podgorici, povodom deset godina od početka pregovora Crne Gore za članstvo u EU.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović poručila je da nije dovoljna deklarativna posvećenost evropskim integracijama, već da su potrebni rezultati. Ona je kazala da se, kada je Skupština u pitanju, može govoriti o nekoliko etapa u procesu integracija.
Podsjetila je na više usvojenih rezolucija, formiranje Odbora za EU integracije, kao i saradnju s Evropskim parlamentom.

Rekla je da nije dobro kada izvršna vlast ne sarađuje sa zakonodavnom, što se desilo u prethodnom periodu, i posljedice su se osjetile u pregovaračkom procesu.

Đurović smatra da su se, zbog geopolitičkih dešavanja i agresije Rusije, građani EU od euroskeptika okrenuli u pravcu proširenja EU, i da je to dobar signal za zemlje Balkana.
"Nažalost, nije dobar motiv za tu promjenu raspoloženja. Crna Gora jeste i dalje predvodnik u pregovaračkom postupku, vidi se da imamo snažnu podršku partnera iz EU, ali je jasno da je ovo posljednja šansa za Crnu Goru.

Ako je ne iskoristimo, ne možemo govoriti ni o principu regate, niti možemo imati neku očiglednu evropsku perspektivu, već ćemo doći u mnogo nezavidniji položaj“, kazala je predsjednica Parlamenta.

Đurović je navela da ne može, a da, kako kaže, ne osjeti gorčinu da se poslije deset godina, uslovno rečeno, "vrtimo u krug".

"Imali smo i boljih i lošijih perioda, imali smo u početku dosta jaku poziciju, dok je poslije u nekom periodu došlo do zastoja. Nažalost, u posljednje vrijeme, i potpunog zastoja. Ono što žalim i što primjećujem je da od 2019. u okviru plenuma nikada nije razmatran nijedan polugodišnji izvještaj o pristupanju Crne Gore EU i mislim da to nije dobra poruka“, rekla je je Đurović.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju, Dragan Koprivica, kazao je da su za deset godina dugih i zamornih pregovora pokrenuti reformski procesi, otvorena sva poglavlja, a zatvorena samo tri.

On uočava da se za Balkan i Crnu Goru ponovo budi nada, u smislu proširenja EU.
"Prije svega, agresija Rusije na Ukrajinu je promijenila okolnosti i ponašanje EU. Po prvi put, izuzev pandemije, u više posljednjih godina, vidjeli smo zaista odlučan i energičan nastup. Vidjeli smo ponovo na sceni jednu evropsku vrijednost koja je, u prethodnom periodu, sve više blijedila – ponovo je na djelu bila evropska solidarnost. Međutim, ta ista solidarnost mora biti pokazana i prema Zapadnom Balkanu. Posljednje informacije koje stižu jasno nam govore da na jednak način nisu tretirane Ukrajina i Moldavija i zemlje našeg regiona“, kazao je Koprivica.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula, podsjetio je da je i Hrvatska prošla dug i težak proces pregovora sa EU.

"Drago mi je da podrška građana Crne Gore EU ne opada. Prošle godine je bilo usporavanja, ali je Crna Gora i dalje lider u regionu. Crna Gora je ipak najdalje odmakla od svih kandidata, uprkos činjenici da četiri i po godine nije zatvoreno nijedno novo pregovaračko poglavlje. Crna Gora i dalje u EU parlamentu ima iskrenu podršku svih proevropskih političkih grupa kao i konsenzus oko reformi koje su nužne, kako bi se otklonili nedostaci crnogorskih institucija koji usporavaju proces“, rekao je Picula.

Ambasador Francuske u Podgorici Christian Timonie kazao je da su poglavlja 23 i 24 veoma bitna za pregovarački proces Crne Gore, jer je najvažnije da pravosuđe funkcioniše.

Zamjenik šefice Delegacije EU u Podgorici Riccardo Serri kazao je da u ovom trenutku postoji optimizam i da Crna Gora ide u dobrom pravcu.

"Postoji posvećenost procesu integracija i snažna podrška evropskih institucija. Očekujemo više rada u postavljanju prioriteta nove vlade, planova, krajnjih rokova", naveo je Serri.

TRT Balkan / agencije