Najvećem broju ubistava prethodilo je dugotrajno nasilje koje nije bilo prijavljivano ili je bilo prijavljivano, ali je izostala adekvatna reakcija institucija.              Foto: Fena

Danas je Dan žalosti u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska, koji je proglašen nakon trostrukog ubistva u gradu Gradačcu.

Nermin Sulejmanović brutalno je ubio nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović, a potom još dvije osobe, oca i sina Đengiza i Denisa Ondera.

Dan žalosti proglasile su dvije entitetske vlade na vanrednim sjednicama, ali ne i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine koje nije donijelo takvu odluku zbog nedostatka kvoruma jer ministri iz bh. entiteta RS nisu pristupili glasanju.

Obrazloženje ministara iz RS-a je da je ovaj entitet već ranije proglasio Dan žalosti, a to je uradila i Vlada Federacije BiH nakon što u Vijeću ministara BiH nije postignuta saglasnost.

U Brčko distriktu Dan žalosti bio je u ponedjeljak, na dan dženaze ubijene Nizame Hećimović.

U srijedu će zastave na svim institucijama u Bosni i Hercegovini biti spuštene na pola koplja, a televizijski i radijski sadržaji, kao i svi sportski i zabavni sadržaji planirani za danas bit će prilagođeni Danu žalosti.

FENA