Krišto pisala Evropskom vijeću: BiH dala maksimum koji EU nije prepoznala

Krišto pisala Evropskom vijeću: BiH dala maksimum koji EU nije prepoznala

Podsjetila je sve članove Evropskog vijeća na snažne iskorake koje je BiH načinila u 2023. godini.
Istaknula je kako je Bosna i Hercegovina prvi put u historiji imala 100 posto usklađenosti s vanjskom i sigurnosnom politikom EU.                  Foto: AA

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i svim članovima Evropskog vijeća pismo u vezi s jučer održanim sastankom Evropskog vijeća na kojem se raspravljalo o Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Moldaviji kada je u pitanju otvaranje pregovora te o Gruziji kada je riječ o sticanju statusa kandidata.

"Predsjedavajuća Krišto je u pismu Evropskom vijeću kazala kako joj je žao što Bosna i Hercegovina nije dobila toliko potrebnu, a prema mišljenju svih u našoj zemlji, zasluženu podršku kada je u pitanju otvaranje pregovora s EU. Istaknula je da su svi u Bosni i Hercegovini dali svoj maksimum - koji, nažalost, u ovome trenutku nije prepoznala Evropska unija na način koji smo svi mi u Bosni i Hercegovini očekivali", navodi se u saopštenju.

Podsjetila je sve članove Evropskog vijeća na snažne iskorake koje je BiH načinila u 2023. godini. Istaknula je kako je Bosna i Hercegovina prvi put u historiji imala 100 posto usklađenosti s vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

"Lično sam bila u potpunosti uvjerena da će ovaj izuzetan rad institucija Bosne i Hercegovine u 2023. godini biti nagrađen na jučerašnjem zasjedanju Evropskog vijeća i da ćete svima nama u BiH dati toliko željenu podršku kada je u pitanju otvaranje pregovora, te da ćete u ovom geopolitičkom trenutku jasno i snažno vezati BiH za EU. Iskreno se nadam da ovaj neočekivan neuspjeh neće imati većih posljedica na rad koalicije stranaka unutar Bosne i Hercegovine kako na državnom nivou, tako na svim nivoima vlasti te da ćemo biti u prilici nastaviti raditi s istom efikasnošću kada je u pitanju dostavljanje neophodnih reformi", istaknula je Krišto.

U prilog navedenom kazala je da je samo ove tekuće sedmice Vijeće ministara BiH usvojilo dva vrlo značajna materijala: Nacrt osnova za zaključenje Sporazuma o saradnji s Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), s prijedlogom delegacije za pregovore i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Istaknula je da je tokom 2023. usvojeno čak 10 prijedloga zakona na Vijeću ministara BiH. Također, ovaj saziv Vijeća ministara je u nepunih 12 mjeseci rada održao 51 sjednicu i usvojio više od 1.400 materijala.

"Samo iz navedene statistike jasno je kako je, zahvaljujući predanom radu Vijeća ministra BiH, u okviru apsolutno svakog od 14 ključnih prioriteta BiH postignut izuzetan, nikad ranije dosegnut napredak", navodi se u saopštenju.

Uprkos tome što BiH nije dobila datum za otvaranje pregovora, predsjedavajuća Krišto je kazala kako zemlja nastavlja raditi snažno na svom reformskom putu do konačnog pristupanja evropskoj porodici gdje joj je i mjesto.

"Ono što Vam mogu obećati je da ću ja lično, kao predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, nastaviti raditi istim neumornim tempom, svjesna da sve neophodne reforme trebaju upravo nama u BiH radi nas samih. Sigurna sam da ćemo svi nastaviti voditi dobre politike utemeljene na stalnim razgovorima legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda, iskrenih dogovora, kompromisa i konsenzusa", kazala je Krišto.

TRT Balkan / agencije