Iz jame na Kazanima nakon rata su, u više ekshumacija, izvađeni posmrtni ostaci 23 žrtve.     Foto: AA

Delegaciju Grada Sarajeva predvodila je gradonačelnica Benjamina Karić, koja je tom prilikom
istakla da je važno odati počast svim nedužno ubijenim.

"Danas smo položili cvijeće na spomen-obilježje Kazani i na taj način odali počast svim nedužno ubijenim na ovom lokalitetu. Želim se zahvaliti svim prisutnim delegacijama Federacije BiH, Kantona Sarajevo, općina, Grada Sarajeva, Hrvatskom narodnom vijeću, Srpskom građanskom vijeću i svim našim sugrađanima koji su izdvojili svoje vrijeme i danas došli na Kazane", rekla je Karić te dodala:

"Važno je da se borimo za istinu, važno je da se borimo za pravdu i da se sjećamo svih nevino stradalih žrtava. Želim reći da osjećam svoje najdublje poštovanje i suosjećam s porodicama ubijenih. Grad Sarajevo je prošle godine podigao spomen-obilježje na Kazanima na što smo ponosni, ali ovo je jedan proces koji će pokazati svoju pravu vrijednost u budućnosti."

Rajko Živković iz Srpskog građanskog vijeća BiH istakao je da je važno odati počast svim nevino ubijenim građanima.

"Imao sam i imam trajnu obavezu da dolazim ovdje, da se poklanjamo žrtvama nevino ubijenih Sarajlija", rekao je Živković.

Juriy Muss iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini kazao je da je došao da u ime EU oda počast žrtvama.

"Bitno je što je Grad Sarajevo pokrenuo inicijativu i korake prema tome. EU odaje počast svim žrtvama, bez obzira na stranu ili etničku pripadnost", kazao je.

Spomen-obilježje Kazani, posvećeno ubijenim građanima Sarajeva tokom 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani, otkriveno je u novembru 2021. godine.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva ranije je prihvatilo prijedlog gradonačelnice Karić da ubuduće 9. novembar bude i zvanično Dan obilježavanja sjećanja na žrtve na Kazanima, kada je i počela ekshumacija njihovih posmrtnih ostataka.

Iz jame na Kazanima nakon rata su, u više ekshumacija, izvađeni posmrtni ostaci 23 žrtve, od kojih je 15 identifikovano.

Podaci Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) govore da je riječ o pet žrtava ženskog spola i deset muškog, starosti od 27 do 66 godina. Dvije žrtve su ukrajinske nacionalnosti, dvije hrvatske, jedna žrtva bošnjačke nacionalnosti i deset žrtava srpske nacionalnosti.

Za ubistva počinjena na Kazanima te neprijavljivanje krivičnog djela i počinilaca tokom i neposredno nakon rata osuđeno je 14 pripadnika Desete brdske brigade Armije BiH. Komandant ove jedinice Mušan Topalović Caco ubijen je u Sarajevu 26. oktobra 1993. godine tokom akcije hapšenja.

TRT Balkan / agencije