Dačić je dodao kako očekuje da BiH i Srbija u narednom periodu definišu zajedničke interese i da na tome rade zajedno.      Foto: Tanjug

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić sastao se u petak u Beogradu s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem s kojim je razgovarao o međusobnim odnosima dviju zemalja, ekonomskoj saradnji i rješavanju otvorenih pitanja.

Dačić je na zajedničkog konferenciji za novinare izjavio da Srbija i BiH imaju mnogo prostora za unapređenje međusobnih odnosa.

"To pre svega zavisi od političke volje i želje da utvrdimo obostrane zajedničke interese. To znači da vidimo koja pitanja su otvorena i treba da ih rešavamo, kao što je pitanje državne granice, korištenja vodnog potencijala Drine, kao i pitanje ekonomske saradnje. Podsetiću da je BiH među najvećim spoljnotrgovinskim partnerima Srbije. Srbija je životno zainteresovana za mir i stabilnost u BiH, između ostalog i zato što veliki broj Srba živi u BiH", naglasio je Dačić.

Kazao je da BiH i Srbiju veže nekoliko spornih tačaka poput pitanja područja oko hidroelektrana na Drini, kao i dva sela.

"Mislim da tu treba da se nađu praktična i održiva rešenja. Tu je naravno sukcesija bivše države Jugoslavije, pitanje nestalih lica, korišćenje velikog hidropotencijala reke Drine, izgradnja insfrastrukturnih projekata. Vitalno životno pitanje je naravno autoput Beograd - Sarajevo, jer mislim da je to možda i nezabeležen slučaj da između dva glavna grada u Evropi ne postoji tako dobra infrastrukturna komunikacija kao što je to između Beograda i Sarajeva", rekao je Dačić.

Dodao je kako očekuje da BiH i Srbija u narednom periodu definišu zajedničke interese i da na tome rade zajedno.

"Srbija prihvata svaki dogovor koji tri naroda i dva entieta postignu o njihovoj daljoj budućnosti. Zainteresovani smo za intenzivne bilateralne odnose, politički dijalog, za izgranju poverenja i solidarnosti između dve države što obuhvata saradnju sa centralnim i entitetskim vlastima”, istakao je Dačić.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održao je ranije sastanke sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, te ministricom za evropske integracije Tanjom Miščević.

Sastanci su upriličeni u sklopu posjete ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zemljama regiona. Konaković je prethodnih dana boravio u zvaničnim posjetama Hrvatskoj i Crnoj Gori.

TRT Balkan / agencije