Policajac, koji je životno ugrožen, prevezen je u Urgentni centar, gdje je u toku operacija.     Foto: AA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom današnjeg ranjavanja pripadnika Žandarmerije da je nesumnjivo da se radi o terorističkom aktu.

Dačić je rekao da je osoba čiji se identitet utvrđuje, pucala iz samostrijela u pripadnika Žandarmerije koji je bio na dužnosti obezbjeđenja ambasade Izraela oko 11 sati i pogodila ga u vrat.

Pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović (1990) ispalio je više hitaca u napadača čija je smrt potvrđena pola sata kasnije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije objasnio je da je napadač više puta prilazio pripadniku Žandarmerije koji je obezbjeđivao zgradu ambasade postavljajući više pitanja, nakon čega je otvorio vrata kućice u kojoj se nalazio Jevremović, izvadio samostrijel i ispalio mu strijelu u vrat.

Jevremović je u samoodbrani upotrijebio oružje i savladao napadača, koji je od posljedica ranjavanja preminuo.

Policajac, koji je životno ugrožen, prevezen je u Urgentni centar, gdje je u toku operacija.

„Mesto gdje je zadobio projektil dosta je delikatno kada je reč o operaciji, jer su krvni sudovi blizu, nadamo se da će sve biti uredu“, rekao je Dačić.

Naglasio je da je Specijalno tužilaštvo preuzelo istragu slučaja.

„Iako identitet lica nije utvrđen, nesumnjivo je da se radi o terorističkom aktu i protiv države Srbije i protiv pripadnika Žandarmerije. Da li je ovaj pojedinac delovao sam ili je bila još neka grupa. Mi smo uhapsili još neke ljude preventivno koji su se nalazili u blizini policijskih objekata“, rekao je on, naknadno pojašnjavajući da je zadržana jedna osoba koja se nalazila u blizini komande Žandarmerije.

Dačić je dodao da sa bezbjednosnim službama pokušavaju da povežu čitav slučaj, i da ne može iznositi više informacija. Dodao je je kako "postoje indicije da je reč o licima koja su već poznata bezbednosnim službama", ali da se radi o informacijama koje još nisu potvrđene i da tužilaštvo vodi istragu o tome.

Dodao je da su pojačali mjere obezbjeđenja u Beogradu „da se ne desi nešto poslije ovoga na mestima gdje se nalaze građani“.

Pokazao je fotografiju ranjenog policajca sa strijelom u vratu navodeći da ljekari smatraju da mu je možda sačuvalo život to što nije izvadio strijelu.

Dačić je dodao da je napadač imao i nož.

TRT Balkan / agencije