Činom predaje akreditivnog pisma, Kalkavan je zvanično preuzeo dužnost turskog ambasadora u Crnoj Gori.      Foto: AA

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Turkiye Bariša Kalkavana.

Činom predaje akreditivnog pisma, Kalkavan je zvanično preuzeo dužnost turskog ambasadora u Crnoj Gori.

Iz kabineta predsjednika Đukanovića je saopšteno da je tokom susreta sa novoimenovanim ambasadorom Turkiye konstatovano da su odnosi dvije zemlje otvoreni, prijateljski i partnerski.

“Predsjednik Đukanović je zahvalio Turskoj, kao zemlji koja dobro poznaje Balkan i njegove deficite, za pažnju koju poklanja Crnoj Gori i regionu, kao i podršku za integraciju u NATO, ali i dalju evropeizaciju regiona. Turkiye razumije specifičnosti regiona i njegove potrebe", kazao je Đukanović.

Istaknuto je da dinamičan politički dijalog i razmjena posjeta dva predsjednika i njihovo prijateljstvo uvjeravaju u nastavak plodne saradnje i kroz ekonomiju i unapređenje trgovinske razmjene.

Ambasador Kalkavan se saglasio sa ocjenama o izuzetno važnoj ulozi turske zajednice u Crnoj Gori i crnogorske dijaspore u Turkiye, afirmišući projekte stipendiranja crnogorskih studenata i sve veću zainteresovanost ljudi iz te zemlje da posjete Crnu Goru. Ocijenio je da uprkos izazovima u regionu, Crna Gora i Turkiye štite svoje odnose od vanjskih uticaja, uzajamno podržavajući strateške ciljeve.

TRT Balkan / agencije