Ukoliko se situacija ne popravi uslijedit će i mjera obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima.    Foto: Reuters

Odluka je saopštena danas a dolazi usljed naglog skoka novozaraženih koronavirusom u posljednjih desetak dana.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić, kazao je na konferenciji za novinare povodom epidemiološke situacije u državi, da je nošenje zaštitnih maski obavezno u zatvorenim dijelovima aerodroma, željezničkim i autobuskim stanicama.

Galić je naveo da su mjere na snazi narednih 14 dana, od danas do 12. avgusta.

„Nakon analize epidemiološke situacije i uporedne analize mjera u zemljama regiona, Evrope i svijeta došlo se do zaključka da zbog povećanja u broju novoregistrovanih slučajeva, naročito kod osoba starijih od 65 godina i povećanog broja hospitalizacija pacijenata budu uvedene i nove protivepidemijske mjere“, kazao je Galić.

On je naglasio da će ukoliko mjere ne dovedu do poboljšanja epidemiološke situacije i nastavi se trend rasta indikatora obolijevanja i umiranja, sa povećanim brojem zahtjeva za hospitalizaciju, uslijediti mjera obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima.

Kako je kazao Galić, da do toga ne bi došlo, potrebno je da osobe koje se nijesu vakcinisale protiv COVID-19 infekcije, to i učine.

On je naveo da su od ukupnog broja preminulih 72 odsto bile nevakcinisane osobe. Istakao je da intenzitet aktivnosti virusa u populaciji u Crnoj Gori kao i u drugim zemljama okruženja i Evrope je na visokom nivou.

„Opterećene zdravstvene službe prijavljuju blaže kliničke slike i oblike bolesti što je karakteristika sada u cirkulaciji dominantnog omikron soja u odnosu na prošlogodišnji delta soj, koji je bio četiri puta letalniji i izazivao u većem obimu teške kliničke slike i hospitalizacije“, naveo je Galić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Elvis Omeragić, kazao je da je aktuelna mutacija koronavirusa značajno zaraznija, odnosno da ima mnogo veći stepen zaražavanja u odnosu na prethodne varijante, ali je i manje patogena.

„Ono što je važno da kažem, ali ne s namjerom dizanja panike, jer tome mjesta nema, nego da razjasnimo situaciju i budemo spremni na period koji slijedi - očekivanja su da će trend rasta novozaraženih biti visok u narednom periodu, ali virus je zarazniji, a simptomi lakši i kliničke slike blaže“, kazao je Omeragić.

Prema njegovim riječima, takva situacija zabilježena je i u regionu, kao i mnogim evropskim zemljama, posebno u onim koje su turistička destinacija.

Direktorica Kliničkog centra (KCCG) Ljilljana Radulović rekla je da su u Crnoj Gori hospitalizovana 82 pacijenta. Ona je kazala da se u COVID centru KCCG trenutno liječi 30 pacijenata, od čega je njih troje na mehaničkoj ventilaciji.

„Riječ je o pacijentima koji su ugroženi prvenstveno zbog različitih, dominantno internističkih pridodatih bolesti“, dodala je Radulović.

Ona je kazala da, osim u KCCG, ne postoji nijedan pacijent na mehaničkoj, dok se jedan pacijent nalazi na neinvazivnoj ventlaciji.

Na današnjoj konferenciji za novinare, bilo je i pitanja u vezi vakcina protiv koronavirusa.

Elvis Omeragić iz Ministarstva zdravlja je kazao da je u prethodnom periodu postojalo više vakcina nego zainteresovanih za vakcinaciju.

“U svakom momentu svaka zdravstvena ustanova u Crnoj Gori imaće dovoljan broj vakcina, koje pružaju kvalitetan imuni odgovor”, rekao je Omeragić.

Na pitanje koliko je vakcina propalo i kolika je šteta bila od toga, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je odgovorio da podatak od prije dva dana ukazuje da su do sada uništene 27.754 doze vakcina.

Na pitanje da li će biti pete doze vakcine, on je kazao da će taj odgovor dati sama pandemija.

“Koliko dugo bude trajala, toliko dugo će biti neophodno vakcinisati se. Cilj vakcinacije je da se postigne nivo ličnog i kolektivnog imuniteta. Korist vakcinacije nije samo da spriječi teške oblike bolesti i smrtne ishode”, rekao je Galić.

TRT Balkan / agencije