Na sjednici Vlade Crne Gore, koja je održana danas, usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojim su predviđene veće plate za Osnovni sud i Osnovno državno tužilaštvo.           Foto: AA

Na sjednici Vlade Crne Gore, koja je održana danas, usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojim su predviđene veće plate za Osnovni sud i Osnovno državno tužilaštvo.

“Vlada nastavlja podršku onima koji treba da sprovode pravdu. Podržavamo njihovu nezavisnost, nepristrasnost, profesionalizam, ali i pozivamo na učinkovitost i odgovornost vezano za odluke koje se odnose na cijelo društvo. Dakle, veće plate za sudije, tužioce”, kazao je premijer Dritan Abazović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da je inicijativa realan slijed nakon što su raznim aktivnostima donijeli odluke o uvećanju zarade javnih službenika i namještenika.

“Sada, u smislu balansiranja koeficijenata i realno niskih zarada u Osnovnom sudu i ODT-u, predlažemo da se podignu koeficijenti kako bi se uvećale zarade toj kategoriji. Ovo je samo početni korak usklađivanja sa ostalim kategorijama, imajući u vidu da postoji potreba da se za određene vrste kadra u državnoj upravi, Generalnog sekretarijata Vlade i pravosuđu koriguju postojeći koeficijenti”, kazao je on, dodajući da time utvrđuju proceduru i prijedlog akta, te da će u amandmanskoj proceduri same Vlade, nakon dodatnih analiza, biti u prilici da koriguju još pojedine kategorije i koeficijente.

TRT Balkan / agencije