Jedan od najvažnijih nacionalnih praznika u Turkiye tradicionalno se obilježava brojnim manifestacijama na kojima učestvuju djeca iz zemlje i inostranstva.            Foto: AA

Povodom 23. aprila, turskog praznika Dana nacionalnog suvereniteta i djeteta, u Podgorici je sinoć održana manifestacija, koja je okupila brojne učenike iz osnovnih škola glavnog grada Crne Gore.

U Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“ preko stotinu učenika iz brojnih podgoričkih osnovnih škola su izvele razne recitacije i muzičke priredbe, u prisustvu roditelja i predstavnika turskih institucija u Crnoj Gori.

Ambasador Turkiye u Crnoj Gori Baris Kalkavan, kazao je da je 23. april dan pun simbolike i značenja.

„Proslava 23.aprila, koja se širom svijeta održava preko naših predstavnika, prilika je za mlade generacije da grade prijateljstva i da se različite kulture druže i spajaju. Svaki pozitivan korak koji napravimo za obrazovanje naše djece, biće pozitivan za zemlju u kojoj živimo, kao i za Turkiye“, kazao je Kalkavan.

Prisutne je pozdravio i ataše za obrazovanje pri Ambasadi Turkiye u Podgorici.

Jedan od najvažnijih nacionalnih praznika u Turkiye tradicionalno se obilježava brojnim manifestacijama na kojima učestvuju djeca iz zemlje i inostranstva.

Državni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta obilježava se 23. aprila, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skupština Republike Turkiye.

Na taj dan 1924. godine odlučeno je da se dan osnivanja Velike narodne skupštine obilježava kao državni praznik. Pet godina kasnije, 23. aprila 1929. godine taj praznik je poklonjen djeci.

Od 1929. godine u Turkiye se obilježava kao Dan nacionalnog suvereniteta i ujedno kao Dan djeteta.

TRT Balkan / agencije