Skup je počeo minutom ćutanja, kojim je odana pošta stradalima u Palestini.     Foto: AA

Ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Podgorici, danas je održan masovni skup podrške palestinskom narodu pod nazivom ''Crna Gora za Palestinu''.

Skup je počeo minutom ćutanja, kojim je odana pošta stradalima u Palestini.

Sa skupa je upućen i poziv predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću da, kako su kazali, osudi "genocid u Palestini".

Student Jovan Mandić, kazao je da su se okupili kako bi iskazali solidarnost sa narodom Palestine.

"Situacija u Palestini je urgentna. Gledamo slike djece, kojima su porodice nestale. Situacija nije nastala juče, već je produkt dugogodišnje okupacije Palestine od Izraela. Ova situacija je genocid", kazao je Mandić.

Okupljeni su nosili transparente "Ne moraš da budeš musliman da bi stao uz Palestinu, samo budi čovjek", "Free Palestina", i drugi.     Foto: AA

On je kazao da međunarodna zajednica ćuti i poručio da narod Crne Gore neće ćutati.

"Podsjetimo da SFRJ nije podržavala Izrael. Zahtijevamo sankcije i bojkot Izraela. Tražimo od Milatovića da osudi genocid", kazao je Mandić.

Okupljeni su nosili transparente "Ne moraš da budeš musliman da bi stao uz Palestinu, samo budi čovjek", "Free Palestina", i drugi.

Ilija Vujošević, jedan od organizatora protesta kazao je da su se okupili "kako bi skrenuli pažnju na horor kojem svjedočimo, a nemoćni smo da učinimo više".

"Želimo da poručimo našoj vladi i svim našim sugrađanima da ne žmure na etničko čišćenje Palestinaca u Izraelu i Palestini, da ne žmure na genocid koji je u toku u pojasu Gaze gdje su polovina stanovništva djeca i da urade sve što mogu da doniraju novac, gdje treba i da pošaljemo poruku vladi da ne treba da stojimo iza zemlje koja aktivno učestvuje i praktikuje genocid, jer se u Gazi dešava genocid i tako ga i treba nazvati", kazao je Vujošević.

On je pozvao Vladu Crne Gore da uvede sankcije i bojkot državi Izrael, kao što je učinila prema Rusiji, kada je okupirala Ukrajinu.

"Smatram da je podrška predsjednika Milatovića Izraelu bila sramna, da je u najmanju ruku trebao da pozove na mir", kazao je Vujošević.

Nakon govora ispred zgrade Ujedinjenih nacija, okupljeni su krenuli u šetnju centrom grada, a nakon toga se okupili na Trgu nezavisnosti.

TRT Balkan / agencije