U toj organizaciji smatraju da zaposleni u medijima ne smiju biti kolateralna šteta društvenih previranja, i da na to ukazuju već duže vrijeme.           Foto: MINA

U Crnoj Gori danas se obilježava Dan novinara, povodom 23. januara 1871. godine kada je izašao prvi broj lista Crnogorac.

Iz Sindikata medija Crne Gore ocijenili su da novinari i medijski radnici Dan novinara dočekuju u uslovima koji su često ponižavajući i ne odražavaju ulogu koju imaju u jednom društvu.

U toj organizaciji smatraju da zaposleni u medijima ne smiju biti kolateralna šteta društvenih previranja, i da na to ukazuju već duže vrijeme.

Navodi se da bez obzira na uređivačku politiku medija, zaposleni suočeni s istim problemima.

"Imaju većinom plate ispod državnog prosjeka, preopterećeni su, a ne plaća im se prekovremeni rad, izloženi su pritiscima, prijetnjama, napadima, a neki su izloženi cenzuri i autocenzuri", ističe se u saopštenju Sindikata.

Sindikat medija će, kako su poručili, insistirati da se zarade zaposlenima uvećaju za 15 do 20 odsto, kao i da se obezbijedi poboljšanje niza radnih i profesionalnih prava.

Iz nevladine organizacije "35mm" kazali su da i ovaj dan nosioci javne riječi dočekuju bez riješenih slučajeva ubistva Duška Jovanovića, pokušaja ubistava Olivere Lakić i Tufika Softića, kao i uz sve učestalije napade na novinarke i novinare.

"Ako ekonomskim i bezbjednosnim uslovima u kojima naše kolege rade dodamo i polarizaciju i politizaciju medija, prije će umjesto čestitke priličiti minut ćutanja za ovu, nekad časnu profesiju", rekla je urednica medijskih programa u NVO "35mm" Milica Đokđurić.

Koordinator za razvoj Centra za građansko obrazovanje (CGO) Damir Nikočević rekao je da je prošle godine zabilježeno 19 napada na novinare i medijske kuće.

"Od toga je osam napada na novinare, sedam prijetnji novinarima putem Interneta, tri napada na medijske kuće i jedna prijetnja upućena medijskoj kući", naveo je Nikočević.

On je kazao da je, ukoliko se na sve to dodaju prilično loši finansijski uslovi u kojima funkcionišu mediji, onda Dan novinara Crne Gore više razlog za opomenu nadležnim institucijama.

Najviši državni zvaničnici i predstavnici političkih partija čestitali su Dan novinara Crne Gore.



TRT Balkan / agencije