Građani mogu oružje vratiti pozivom na broj 122.      Foto: AA

"Građani Crne Gore, na osnovu Zakona o oružju, mogu bez bilo kakvih pravnih posljedica nesmetano i dobrovoljno policiji predati vatreno oružje, bez obzira da li ga posjeduju u ilegalnom ili legalnom vlasništvu i nezavisno koje je kategorije", sapšteno je iz Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Podsjećaju da građani to mogu uraditi u sklopu akcije "Poštuj život – vrati oružje“.

Oni su objasnili da građani mogu oružje vratiti pozivom na broj 122, nakon čega će policijski službenik preuzeti oružje na mjestu gdje se ono nalazi i izdati potvrdu o preuzetom vatrenom oružju.

Navodi se da su od stupanja na snagu Zakona o oružju do danas građani dobrovoljno vratili 2.011 komada vatrenog oružja, 291 minsko eksplozivno sredstvo (najčešće ručne bombe), 1.118 komada dijelova oružja i 35.571 metak različitog kalibra.

"Ukazujemo na odredbe Zakona o oružju kojim se u članu 33 propisuje da je zabranjeno nošenje oružja na javnom mjestu, da su svi dužni da se pridržavaju pravila javno istaknutih zabrana o unošenju oružja u određene prostore ili prostorije kao i da se ne smije na javnom mjestu oružje učiniti vidljivim drugim licima, niti se smije nositi na način koji ih uznemirava", kaže se u saopštenju.

Ukazuje se i da je članom 34 propisano da se oružje i municija moraju čuvati tako da nisu dostupni osobi koje nije ovlašćeno da ih posjeduje, a naročito maloljetnim licima, zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu ili na drugi bezbjedan način.

Iz MUP-a i Uprave policije podsjećaju i da je članom 36 propisano da je vlasnik oružja dužan da oružje održava u ispravnom stanju i da pravilno rukuje njime, kao i da je zabranjena upotreba na javnom ili na drugom mjestu, gdje se može ugroziti bezbjednost građana.

"Pozivamo građane da o eventualnim saznanjima da druga lica posjeduju nelegalno oružje i krše odredbe zakona o oružju, pozivom na broj 122 anonimno upoznaju službenike policije, koji će u najkraćem mogućem roku shodno svojim ovlašćenjima preduzeti zakonom propisane mjere i aktivnosti kojim će spriječiti dalje zloupotrebe i kršenje zakona", navodi se u saopštenju.

TRT Balkan / agencije