DefenderEurope23, na kojoj oko 24 hiljade vojnika iz više od 20 savezničkih i partnerskih zemalja izvodi operacije širom Evrope u cilju jačanja sposobnosti za brz, zajednički odgovor na bezbednosne pretnje.     Foto: Facebook/Ministarstvo odbrane Crne Gore

Načelnik Generalštaba crnogorske vojske Zoran Lazarević je u ponedeljak na otvaranju vežbe rekao je da VCG, uz NATO saveznike, nastavlja da uvežbava kompleksne radnje i da ulaže u razvoj borbenih jedinica kako bi garantovala sigurnost građana i doprinosila odbrambenim kapacitetima Alijanse, prenose Vijesti.

Pripadnici crnogorske i američke vojske će naredne dve nedelje u Crnoj Gori jačati interoperabilnost kroz uvežbavanje kopnenih operacija, koje obuhvataju, pored ostalog, izvođenje složenih borbenih sadržaja u oblasti planinskog ratovanja.

Lazarović je dodao da su svesni da su mir i bezbednost u Evropi u opasnosti.

"Zato ove godine, još intezivnije nego ranije, akcenat stavljamo na vežbe ovakvog tipa. Fokus smo stavili na usklađivanje pokreta, manevra i logističke podrške, ali i na razvoj borbenih jedinica do njihovog uvođenja u borbu", rekao je on.

Lazarević je naglasio da je ova vežba prilika za dodatno razvijanje sposobnosti u nekoliko važnih oblasti izvođenja borbenih dejstava.

Komandant kopnenih snaga Nacionalne garde američke savezne države Mejn Din Preston istakao je da je čast i privilegija biti na vežbi čiji su domaćini "crnogorska braća i sestre". "Izazovi sa kojima smo se suočavali na zajedničkim vežbama su nas očvrsnuli, tako da smo sposobniji i ubojitiji da se odazovemo pozivu naših zemalja ili saveznika ukoliko im budemo potrebni", rekao je Preston.

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore su naveli da će se manevri tokom vežbe izvoditi u širem rejonu kolašinske, žabljačke i pljevaljske opštine, a u Luci Bar biće prisutno dodatnih 120 učesnika vežbe zaduženih za logističku podršku.

"Na vežbi na području Crne Gore neće biti korišćena bojeva municija velikog kalibra, već će crnogorski vojnici biti upućeni na poligon Krivolak u Severnu Makedoniju, gde će se realizovati artiljerijska bojeva gađanja", navodi se u saopštenju crnogorskog ministarstva.

Dodaje se da je IR23 deo velike međunarodne vežbe koju predvodi SAD, DefenderEurope23, na kojoj oko 24 hiljade vojnika iz više od 20 savezničkih i partnerskih zemalja izvodi operacije širom Evrope u cilju jačanja sposobnosti za brz, zajednički odgovor na bezbednosne pretnje.

Tanjug