Ustavni sud BiH obilježavanje Dana Republike Srpske proglasio je neustavnim.      Foto: AA

Opozicione političke partije u Crnoj Gori, Islamska zajednica u Crnoj Gori, ali i dio javnosti oštro je reagovao na vijest da su ministar finansija u Vladi Crne Gore Aleksandar Damjanović i ministar pravde Marko Kovač prisustvovali svečanoj akademiji obilježavanja Dana Republike Srpske u Banjoj Luci, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Iz najveće opozicione stranke, Demokratske partije socijalista (DPS), poručeno je da je prisustvo ministara pravde i finansija Kovača i Damjanovića akademiji u Banjoj Luci još jedna potvrda antievropskog karaktera Vlade Dritana Abazovića.

Zastupnik DPS-a Miloš Nikolić naveo je da Abazovićeva vlada svakim danom svog funkcionisanja ugrožava dobrosusjedske odnose i evropsku perspektivu Crne Gore.

“Ovaj nezapamćeni skandal koji sebi nije dozvolila ni apostolska Vlada Zdravka Krivokapića još jedan je žestok udarac za međunarodni imidž i reputaciju naše države koji prijeti da Crnu Goru kompromituje kao pouzdanog regionalnog partnera”, naglasio je Nikolić u saopštenju.

Kako je naveo, zato je neophodno što prije izabrati sudije Ustavnog suda Crne Gore.

“I, prekinuti agoniju kako bi što prije došli do vanrednih parlamentarnih izbora, nakon kojih će Crna Gora dobiti stabilnu, odgovornu i evropski orijentisanu Vladu koja će povratiti stabilnost i nastaviti da vodi zemlju putem evropskih integracija”, rekao je Nikolić.

Iz Liberalne partije pozvali su Vladu Crne Gore da uputi zvanično izvinjenje građanima i međunarodnim partnerima i ogradi se od skandaloznog čina.

“Kao i da pokuša da ublaži posljedice skandala koji s podozrenjem posmatra kompletna javnost”, navodi se u saopštenju.

Bošnjačka stranka je snažno osudila prisustvo dvojice ministara svečanoj akademiji u Banjoj Luci, nazivajući takav čin "prvorazrednim međunarodnim skandalom".

Iz ove partije su podsjetili da je na "današnji dan počeo rušilački i ubilački pohod na državu Bosnu i Hercegovinu, s ciljem istrebljenja prvenstveno bošnjačkog naroda i uništenja svih njegovih obilježja".

“Zato javno pitamo Damjanovića i Kovača da li su prisustvom svečanoj akademiji u Banjoj Luci predstavljali Vladu Crne Gore, da li su putovali kao vladini zvaničnici i o čijem trošku”, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Prisustvo Damjanovića i Kovača skupu u Banjoj Luci osudili su i iz SDP-a i SD-a, a istim povodom oglasio se i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.

"Iskreno žalim što ministri u Vladi Crne Gore učestvuju na skupu povodom 'Dana Republike Srpske' u Banjoj Luci, na poziv Milorada Dodika, koji je između ostalih nagradio ordenom predsjednika Rusije Vladimira Putina", napisao je na svom Twitter profilu Fejzić.

TRT Balkan / agencije