Crna Gora: DPS, SDP, SD i LP pozvali na bojkot popisa stanovništva

Crna Gora: DPS, SDP, SD i LP pozvali na bojkot popisa stanovništva

Popis stanovništva zakazan je za period od 1. do 15. novembra.
Popis stanovništva zakazan je za period od 1. do 15. novembra.      Foto: AA

Procrnogorske partije Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate (SD) i Liberalna partija (LP) pozvali su danas građane da ne učestvuju u popisu stanovništva, navodeći da je cilj tog procesa da se falsifikuju podaci koji će služiti za etnički inženjering.

Popis stanovništva zakazan je za period od 1. do 15. novembra.

Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković kazao je na konferenciji za novinare da je Glavni odbor (GO) te stranke usvojio odluku o bojkotu popisa.

“Pozivamo građane da ne učestvuju u popisu stanovništva i da ne učestvuju u ovako prevarenom procesu”, rekao je Živković.

Kazao je da je DPS prethodnih nedjelja uložio maksimalan napor i pokušao da dođe do zajedničkog dogovora, kako bi bile ispunjene sve obavezne preporuke i uslovi za održavanje popisa.

“Pored svih naših napora i dobre volje, svih zahtjeva koje smo uputili, Vlada i Monstat su se oglušili o naše zahtjeve", rekao je Živković.

Naveo je da je njihov cilj jasan - održati popis da bi "falsifikovani podaci služili za etnički inženjering".

"Hoće da održe popis na silu i mimo zakonskih uslova, samo sa jednim ciljem – etnofederalizacija Crne Gore, odnosno njeno pretvaranje u Bosnu i Hercegovinu", rekao je Živković.

Na bojkot popisa pozvali su i iz SDP-a, SD-a i Liberalne partije.

S druge strane, ministar finansija Aleksandar Damjanović, u čijem resoru je i Uprava za statistiku, kazao je da će naredne sedmice biti predstavljene sve aktivnosti koje su do sada sprovedene za organizaciju popisa, kao i da su sve aktivnosti bile u predviđenim rokovima.

"Popisa će biti sa aspekta ove Vlade i čvrsto sam ubjeđen da će i nova vlada nastaviti ovaj posao", rekao je Damjanović.

Objasnio je da bojkot može u nekim procentima "narušiti uslovno rečeno bilans".

"Međutim, shodno Zakonu o popisu postoji mehanizam da se to nadomjesti postojećim registrima tako da ni to ne može biti nikakav problem i prepreka popisu", kazao je Damjanović.

Evropski parlament usvojio je juče izvještaj o Crnoj Gori, u kojem je prihvaćen amandman da do stabilizacije političkih prilika u državi, treba odgoditi popis.

TRT Balkan / agencije