Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su danas u Sarajevu predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana.      Foto: FENA

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su danas u Sarajevu predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana.

Na početku sastanka članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su izrazili svoje saučešće predsjedniku Vlade Mađarske zbog pada helikoptera u blizini Drniša, u kojem su smrtno stradala dva člana posade iz Mađarske.

"Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su istakli da je bilateralna saradnja između Bosne i Hercegovine i Mađarske dugogodišnja, prijateljska i intenzivna u svim oblastima te da je bez otvorenih pitanja", navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Zahvalili su predsjedniku mađarske vlade Orbanu na njegovoj podršci pri donošenju odluke Evropskog vijeća o dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, za koju je ocijenjeno da daje snažan podsticaj bh. institucijama da nastave reformske procese koji će omogućiti otvaranje pregovora za članstvo u Uniji.

Nadalje, informisali su predsjednika Vlade Mađarske o preduzetim aktivnostima u regionalnim inicijativama i saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana s ciljem zajedničkog približavanja Evropskoj uniji.

U tom kontekstu je mađarski premijer izrazio punu podršku EU integracijama Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana, napomenuvši da Bosna i Hercegovina u mađarskoj vanjskoj politici ima status "počasnog susjeda".

TRT Balkan / agencije