CIK usvojio odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora

CIK usvojio odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora

Odluka je usvojena osim za nivo predsjednika bh. entiteta Republika Srpska
Odluka, koja je donesena jednoglasno će biti objavljena na stranici www.izbori.ba.     Foto: Fena

Na večerašnjoj hitnoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine usvojena je odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine, izuzev za nivo predsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

Na nešto ranije održanoj sjednici u subotu su razmatrani prijedlog zaključaka po zahtjevima za ponovno brojanje glasačkih listića, prijedlog zaključaka po zahtjevima za kontrolno brojanje glasačkih listića i prijedlog zaključaka po zahtjevima za poništenje Općih izbora 2022. godine.

Zahtjevi su odbačeni uz obrazloženje da su preuranjeni ili nedopušteni.

Nakon toga je održana i hitna sjednica na kojoj je razmatran prijedlog odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH, kazao je kako se ovim rezultatima utvrđuju rezultati za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom PSBiH, Predstavnički dom Federacije BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske te skupštine kantona.

Govorio je i o novom brojanju glasova za predsjednika bh. entiteta RS te pojasnio kako aktivnosti u tom pogledu nisu okončane.

Podijelio je informaciju da je do 18 sati, od 2.239 biračkih mjesta, glavni centar obradio 1.070 biračkih mjesta iz 13 općina, a očekuju da će ostatak ići bržom dinamikom jer su ostala mjesta s manje registriranih birača.

Osvrnuo se na kritike upućene na rad CIK-a BiH te kazao kako nikome nije dozvoljeno da prijeti CIK-u, niti uvjetovati njeno ponašanje.

”Mi smo jedino zavisni od zakona“, kazao je Arnautović koji je dodao kako u pravnoj državi na prvom mjestu treba biti vladavina prava.

Poručio je kako CIK popravlja ono što su nepravilno i nedovoljno uradili niži nivoi.

Ahmet Šantić, član CIK-a, tokom rasprave kazao je kako kontrolori u CIK-u nisu mogli objediniti uslovno rečeno objedinjene rezultate iz određenih općinskih i gradskih komisija i nisu ih mogli unijeti u sistem.

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željko Bakalar zadovoljan je da imaju veći dio utvrđenih rezultata iako još uvijek predstoji opsežan posao.

Odluka, koja je donesena jednoglasno će biti objavljena na stranici www.izbori.ba.

Nakon što budu objavljeni preliminarni rezultati, počinje teći rok za žalbe i prigovore, poslije čega bi CIK početkom novembra trebalo da objavi i konačne izborne rezultate.

TRT Balkan / agencije