Ahmetaj je naveo da je 21. april najpogodnije vreme za održavanje glasanja, što su članovi Centralne izborne komisije i usvojili.     Foto: Reuters Archive

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je verifikovala liste potpisa peticije za smenu albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosovu i da je određen 21. april za glasanje za smenu gradonačelnika.

Na sednici CIK-a konstatovano je da su za opštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, verifikovani potpisi 20 odsto od ukupnog broja upisanih birača potrebnih za pokretanje procedure za smenu gradonačelnika prema vladinom Administrativnom uputstvu.

Šef Sekretarijata CIK-a Burim Ahmetaj podneo je izveštaj o verifikaciji liste potpisa peticije za svaku od četiri opštine, koju su CIK-u predali predsednici skupština opština. Ahmetaj je naveo da je 21. april najpogodnije vreme za održavanje glasanja, što su članovi Centralne izborne komisije i usvojili.

Prema Administrativnom uputstvu za smenu gradonačelnika potrebno je da glasa 50 posto plus jedan birač, od ukupnog broja upisanih birača. Ukoliko glasanje uspe biće raspisani vanredni lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova za izbor novih gradonačelnika.

Albanski gradonačelnici opština na severu Kosova izabrani su na lokalnim izborima u aprilu prošle godine, a te izbore su Srbi bojkotovali. Izbori su bili raspisani nakon što je Srpska lista napustila kosovske institucije u novembru 2022. godine.

TRT Balkan / agencije