Ocenio je da je laž koja nam truje lični život i društvo - namerna, i da iza nje stoje oni koji po svaku cenu žele da unište međuljudske odnose.      Foto: AA

“Do nas dolaze svakakve vesti, istinite, lažne, konstruktivne i destruktivne, i zato pazite šta čitate i pitajte sebe da li je neka vest istinita i korisna za vas ili uništava u vama ono izvorno dobro koje je Bog ulio u nas u početku našeg života”, istakao je u četvrtak beogradski nadbiskup Ladislav Nemet u svojoj božićnoj poslanici.

On je ocenio da je društvo puno laži i prevara čiji je izvor strah i upozorio da se laži šire svim kanalima u pokušaju da naša srca učine tvrdim, nesrećnim i nemirnim.

"U Ukrajini je situacija još ozbiljnija. Koliko laži čujemo na sve strane - skoro je nemoguće dopreti do istine", istakao je Nemet.

Ocenio je da je laž koja nam truje lični život i društvo - namerna, i da iza nje stoje oni koji po svaku cenu žele da unište međuljudske odnose, da zavade ljude dobre volje, poremete naše živote i da nas podstaknu na svađe i mržnju.

"Budimo zato hrabri i recimo 'ne' lažima, recimo 'ne' otrovu podela i mržnje, recimo 'ne' lažima koje se pričaju o nama, koje nas bole i truju naše živote i ovde u Srbiji i u susednim zemljama, recimo odlučno 'da' božićnoj radosti", poručio je Nemet.

On je upitao šta bi ljudi poneli u Vitlejem kada bi ih danas anđeo Božji pozvao da se poklone Sinu Božjem.

"Možda bi izrečeno 'da' božićnoj radosti, a izrečeno 'ne' podsticanju mržnje bio najprikladniji dar? Povucimo se stoga u mir i tišinu nekoliko trenutaka i pokušajmo u dubini svoje duše da pronađemo dostojan dar koji ćemo, pojedinačno i zajedno, prineti pod noge rođenom u Vitlejemu Isusu Hristu", zaključio je Nemet.

TRT Balkan / agencije