Borrell je pozvao strane da prekinu borbu zbog naroda Sudana koji umire u sukobu.      Foto: Reuters

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da će do ponedjeljka u ponoć više od 1.200 državljana Evropske unije (EU) biti evakuisano iz Sudana zahvaćenog sukobima.

On je pohvalio "nevjerovatnu mobilizaciju" zemalja EU koje su u nedjelju odredile 11 letova za evakuaciju i koje će do kraja dana poslati još 20 aviona.

On je potvrdio da je 21 član osoblja delegacije EU u Sudanu evakuisan, dok je u zemlji ostao samo jedan visoki izaslanik.

Borrell je pozvao strane da prekinu borbu zbog naroda Sudana koji umire u sukobu.

Više od 400 ljudi u Sudanu je poginulo, a više od 3.500 je povrijeđeno od izbijanja sukoba 15. aprila.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka najviših diplomata EU, Josep Borrell nazvao je "dobrom viješću" nedavnu izjavu portparola kineskog Ministarstva vanjskih poslova koja je u suprotnosti sa izjavom ambasadora te zemlje u Francuskoj o postsovjetskim državama.

Ambasador Lu Shaye je u intervjuu za vikend doveo u pitanje da li postsovjetske države treba da budu priznate kao suverene zemlje.

Borrell je rekao da ministri vanjskih poslova EU smatraju važnim "da vide da se Peking distancira od neprihvatljivih primjedbi svog ambasadora u Parizu".

Naglasio je da EU mora redefinisati svoj pristup Kini, nevezano za ovaj incident.

"Ministri vanjskih poslova EU već su započeli posao kako bi lideri EU mogli usvojiti novu strategiju na svom samitu u junu", dodao je Borrell.

TRT Balkan / agencije