EULEKS će nastaviti da podržava mirno i bezbedno okruženje”, napisao je visoki predstavnik EU.     Foto: Reuters

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbedonosnu politiku Evropske unije (EU) Žozef Borel objavio je da je EULEKS policiji stiglo pojačanje kako bi se obezbedila stabilnost na Kosovu.

Borel je na Tviteru napisao da “u ovim napetim vremenima na Kosovu, Misija EU za vladavinu prava (EULEKS) ispunjava svoju dužnost da obezbedi stabilnost”.

Naveo je da su se sinoć Evropske snage žandarmerije, u sastavu karabinjera, iskrcale da privremeno pojačaju policijsku jedinicu EULEKS Kosovo.

“EULEKS će nastaviti da podržava mirno i bezbedno okruženje”, napisao je visoku predstavnik EU.
Do pojačanja EULEKS policije dolazi nakon što su pripadnici srpske zajednice napustili sve kosovske institucije na severu Kosova, uključuju i policiju i sudstvo.

Predhodno se u utorak predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala sa šefom EULEKS-a Lars-Gunarom Vigemarkom sa kojim je razgovarala o najnovijim dešavanjima na severu zemlje, kao i o saradnji državnih i međunarodnih institucija.

Predsednica Osmani je tom prilikom ponovila posvećenost kosovskih institucija sprovođenju reda i zakona, kao i obezbjeđenju nesmetanog rada i javne bezbjednosti na celoj teritoriji zemlje, u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima.

Svi predstavnici Srba na severu Kosova povukli su se u subotu iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija na severu Kosova. Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče "jednostrane i protivpravne odluke" o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je kazao da se rad i pružanje usluga kosovskih institucija nastavlja, bez obzira na nastalu situaciju, te da insitucije ostaju posvećene vladavini prava, pravima manjina, miru i bezbednosti. Takođe je kazao da se nastavlja sa procesom preregistracije tablica, uz finansijske olakšice, kao i sa ostalim merama na primeni novog režima tablica.

Kurti je optužio Srbiju da sabotira dijalog i svaki postignut sporazum, rekavši da bojkot nije rešenje i da institucije nemaju alternativu. Pozvao je sve srpske građane da ne napuštaju kosovske institucije.

TRT Balkan / agencije