Blizanci Hamez i Adem Jashari, rođeni su 21. maja 2013. godine i pohađaju peti razred osnovne škole.     Foto: AA

U selu Magure na oko 12 kilometara od centra grada Lipljana, gde se nalazi bista narodnog heroja Adema Jasharija, dva blizanca Hamez i Adem Jashari nose imena i prezimena dvojice braće, najvažnijih heroja Kosova za slobodu i nezavisnost.

Blizanci Hamez i Adem Jashari, rođeni su 21. maja 2013. godine i pohađaju peti razred osnovne škole.

Otac blizanaca iz Magure Bekim Jashari kaže da je svojim dečacima dao takva imena zbog velikog doprinosa naciji junaka Hameze i Adema Jasharija.

„Zašto smo izabrali ova imena, jednostavno zato što imamo svoje heroje koji su mnogo dali našoj zemlji. To su Hameza i Adem. Zato mi je Bog dao ovu priliku, tu privilegiju, jer dok je žena bila trudna, do rođenja dece, nismo znali njihov pol. Međutim, rekao sam da ću im, ako budu dečaci, dati ova imena, a Bog je uradio svoj posao i ja sam hteo da odradim svoj“, naglašava za Anadolu otac blizanaca.

Poput dva brata junaka iz Prekaza, starijeg Hameze i mlađeg Adema, blizanci iz ovog lipljanskog sela su tom hijerarhijom dobili imena. Stariji blizanac koji je rođen nekoliko minuta pre brata dobio je ime Hamez, dok mlađi nosi ime Adem.

„Kao i kod svih blizanaca, jedan se uvek rodi ranije, a jedan malo kasnije. Ovo je Hameza, on je rođen nekoliko minuta ranije, dok je Adem rođen nešto kasnije i mi smo mu dali ovo ime“, naglašava Bekim Jashari.

Istakao je da ne zna kojim će se zanimanjem baviti njegovi blizanci, ali se nada da će sa visokom odgovornošću služiti Kosovu.

Blizanci kažu da im je san da pruže doprinos državi Kosovo i da su srećni što imaju imena koja im je otac izabrao.

„Ja sam Hamez Jashari, imam 10 godina i idem u peti razred osnovne škole ‘Hajradin Bajrami’. Hamez Jashari je dao doprinos našoj zemlji. Bili su najbolji heroji i želim da budemo kao oni“, rekao je Hamea.

„Ja sam Adem Jashari, idem u peti razred škole ‘Hajradin Bajrami’. Nosim ime i prezime Adema Jasharija, našeg heroja“, kazao je Adem.

Blizanci su naučili i pesmu o junacima Hamezi i Ademu Jashariju, koju recituju povodom godišnjica i značajnih datuma za slobodno i nezavisno Kosovo.

„Oni nisu umrli, niti su ubijeni, već su samo iskrvavljeni da bi izgledali što lepše. Ušli su u pesmu, jer pesma duže živi“, deo je pesme koju su blizanci recitovali za Anadolu.

Glavni komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adem Jashari, zajedno sa svojim bratom Hamezom, učestvovao je devedesetih godina u otporu srpskom režimu Slobodana Miloševića. Početkom marta 1998. godine srpske policijsko-vojne snage napale su njihovu kuću u Prekazu i tada su ubijeni zajedno sa preko 50 članova njihove porodice.

Republika Kosovo, čija je nezavisnost proglašena 17. februara 2008. godine, ove godine proslavlja 16. godišnjicu svog postojanja.

TRT Balkan / agencije