Bivši premijer je negirao tvrdnje tužilaštva, optužujući sadašnjeg premijera Edija Ramu da je izvršio politički napad kako bi ušutkao opoziciju.      Foto: AP

Albanski sud je naredio da se bivši predsjednik i premijer Sali Berisha stavi u kućni pritvor nakon istrage o slučaju korupcije koji se odnosi na njegovo vrijeme na funkciji.

Tužioci su optužili Berishu da je koristio svoj utjecaj dok je bio premijer u periodu od 2005. do 2009. godine da favorizuje supruga svoje kćeri u privatizaciji državnog zemljišta. Berisha je negirao bilo kakvu nepravdu.

79-godišnji Berisha sada je na čelu najveće opozicione stranke u Albaniji, Demokratske stranke.

"Sud je prihvatio zahtjev tužilaštva promjenom prethodne mjere i sada je odredio kućni pritvor (za Berishu) bez mogućnosti napuštanja zemlje", rekao je Berishin advokat Genc Gjokutaj nakon odluke suda u subotu.

Gjokutaj je rekao da će Berisha uložiti žalbu na presudu, koja je uslijedila nakon što je sud utvrdio da je prekršio naredbu da se dva puta sedmično pojavljuje pred vlastima.

Bivši premijer je negirao tvrdnje tužilaštva, optužujući sadašnjeg premijera Edija Ramu da je izvršio politički napad kako bi ušutkao opoziciju.

Tužilaštvo tek treba da iznese konačnu optužnicu.

Zalog za ustrajno protivljenje

"Sa ili bez kućnog pritvora, sa ili bez policije na vratima, ništa me neće moći odvojiti od vas", rekao je Berisha svojim pristalicama u poruci na Facebooku ubrzo nakon odluke.

"S motom 'sada ili nikad' pozivam vas da nastavite bitku bez povratka, još jači i odlučniji."

Dan ranije Berisha je rekao da će opozicija održati proteste na ulicama u januaru "do dana kada Rama bude oboren".

Berisha je bio predsjednik od 1992. do 1997. nakon burnog kolapsa komunizma u siromašnoj zemlji na jugozapadu Balkana, te kao premijer od 2005. do 2013. godine.

Godine 2021. Sjedinjene Američke Države su zabranile ulazak Berishi i njegovoj porodici, a State Department ga je optužio da je u vrijeme premijera bio umiješan u "koruptivna djela" koja su uključivala korištenje njegove moći za vlastitu korist i bogaćenje rođaka i političkih saveznika.

TRT Balkan