Milatović je rekao da je posjeta Bilstroma dokaz da Crna Gora ima podršku i od Švedske na EU putu.      Foto: AA

"Crna Gora i region predstavljaju ključne partnere Švedske na putu da se održi stabilnost Evrope. Crna Gora pripada Evropskoj uniji i ne postoji alternativa na tom putu", poručio je danas u Podgorici Tobijas Bilstrem, ministar spoljnih poslova Švedske.

On se tokom posjete Crnoj Gori sastao s novoizabranim predsjednikom Jakovom Milatovićem i premijerom Dritanom Abazovićem.

Uz čestitke na izboru za predsjednika, Bilstrem je u razgovoru s Milatovićem prenio zahvalnost Švedske na podršci Crne Gore na članstvu Švedske u NATO-u.

"Naše predsjedavanje Savjetom EU je stavilo visoko na agendi region Zapadnog Balkana. Podržavamo Crnu Goru u reformi vladavine prava. Poslije nekoliko mjeseci političkih previranja, ključni politički činioci moraju zauzeti jasan stav i izgraditi konsenzus na putu napredovanja ka EU", poručio je Bilstrom.

On je poručio da Crna Gora pripada EU i da ne postoji alternativa na tom putu.

Milatović je rekao da je posjeta Bilstroma dokaz da Crna Gora ima podršku i od Švedske na EU putu.

"Predstavio sam plan predsjedavanja u narednih pet godina. Postoji velika politička reformska volja da Crna Gora u narednom petogodišnjem periodu odradi svoj zadatak i postane jedna demokratska zemlja i dio evropske porodice", kazao je Milatović.

On je rekao da je poželio Bilstromu da Švedska već na sljedećem Samitu postane članica NATO-a.

"Informisao sam ga o načinu na koji je protokol ratifikovan u Skupštini u Crnoj Gori. Razgovarali smo i o načinu na koji dvije države mogu da unaprijede ekonomske relacije. Za to je vrlo važno dodatno unaprijediti avio povezanost Crne Gore i Švedske ", dodao je Milatović.

On je rekao da je Crna Gora poslala snažnu poruku kredibilnu poruku za investicione kompanije.

"U tom smislu napravili smo mali akcioni plan kako da što veći broj investitora dođe u Crnu Goru i možda se odluče za investiranje", kazao je Milatović.

S Bilstrom je u srijedu razgovarao i premijer Crne Gore Dritan Abazović. On je izrazio zadovoljstvo posjetom, istakavši da odnose dviju država karakteriše prijateljski ton, što se dodatno dokazuje i kroz zalaganje švedske vlade u promociji evropskog puta Crne Gore.

"Zahvalni smo našim prijateljima za sve napore koje preduzimaju u cilju unapređenja naše evropske perspektive. Vjerujemo da smo, uprkos izazovima, na pravom putu“, poručio je Abazović.

On je, takođe, podsjetio da je Crna Gora 28. jula 2022. ratifikovala Protokole o pristupanju Švedske i Finske NATO alijansi, uz očekivanje da će se i ova država uskoro pridružiti porodici zemalja saveznica.

"Odluka Švedske i Finske da se pridruže Alijansi je svojevrsna potvrda našeg pravilnog procjenjivanja da pristupimo NATO-u", poručio je predsjednik Vlade Crne Gore.

TRT Balkan / agencije