Miting je počeo intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, a prisustvovali su mu i predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković kao izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.    Foto: AA

Na Trgu Krajine u Banjaluciu četvrtak naveče je održan narodni miting „Srpska te zove“ kojim se, kako je rečeno na početku skupa, „izražava protivljenje namjeri da se potomcima jasenovačkih prebilovačkih garavičkih, podrinjskih žrtava pripiše etiketa genocidnog naroda“.

Skupu organizovanom povodom rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine, o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prisustvovalo je više hiljada građana iz gradova bh. entiteta Republika Srpska i susjedne Srbije.

Miting je počeo intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, a prisustvovali su mu i predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković kao izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Brnabić je obraćajući se prisutnima rekla da je Srbija uvijek bila i biće za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da djeluje da su jedini koji su tu poziciju uvijek dosljedno držali. Poručila je da su se vremena promijenila i da su danas u Srbiji na vlasti ljudi koji će „uvek biti uz Srpsku i naš narod“. Napomenula je da je Aleksandar Vučić, dok je bio na funkciji predsjednika Vlade Srbije otišao u Srebrenicu da „položi cvet i pokaže pijetet“, a tamo je „mučki napadnut“ i za to niko nije kažnjen.

„Oni koji sponzorišu ovu rezoluciju u UN-u ne traže ni žaljenje ni pokazivanje pijeteta za počinjene ratne zločine, oni traže najtežu diskvalifikaciju i moralnu i pravnu za celokupan srpski narod. Eto, protiv toga se borimo, borimo se protiv podmuklih i jako providnih laži da ova rezolucija nije uperena ni protiv koga, jer jeste uperena protiv srpskog naroda. Ova naša borba je borba za mir na Balkanu“, rekla je Brnabić.

Naglasila je da će se Srbija suprotstaviti takvim aktima u UN-u, da će se boriti za istinu i pravdu, kao i da rezolucija neće imati eksplicitnu većinu. Dodala je da dan nakon usvajanja rezolucije, ukoliko bude usvojena, „mi ćemo istaći našu zastavu, srpsku trobojku i pokazaćemo i ovog puta duh prkosa i ponosa“.

Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska i vladajućeg u tom bh. entitetu SNSD-a, rekao je da je operacija vojske Republike Srpske u Srebrenici u julu 1995.godine bila greška koja je iza sebe ostavila ogroman zločin.

„Ovo je trenutak kada u ime Republike Srpske želim da svim stradalim izrazim poseban pijetet i njihovim porodicama saučešće. To je bio zločin na kraju rata nakon zamora, mržnje i stradanja, osveta, ali to nije bio genocid. Nije bio genocid - ta strašna riječ moralne diskvalifikacije koju žele da stave nama na leđa, ne nama ovdje, nego i našoj djeci i unučadima“, rekao je Dodik.

Dodao je da je "tragična činjenica da 3.500 Srba ubijenih na području Srebrenice i Bratunca, osim nas, niko ne primjećuje".

„Nama je ovdje bilo važno da se okupimo i da kažemo: Nemojte to da radite, jer to ne doprinosi životu u BiH. Pogrešna je kalkulacija da ovo da može da pomiri. Ovo nas trajno razdvaja i ne želimo da živimo s vama koji hoćete da kažete za srpski narod da je genocidan. Ne želimo i nećemo ni biti s vama u istoj državi“, rekao je Dodik.

Naglasio je da RS neće ratovati, a da će na dan kada se bude odlučivalo u New Yorku Vlada RS-a i rukovodstvo provesti u Srebrenici da pokažu da "Srebrenica pripada RS-u i da se ne stide Srebrenice".

Najavio je da neće provesti rezoluciju UN-a i neće imati nikakav odnos prema njoj.

„Donesite ovo - razbili ste BiH, a kad ćemo otići - čim se stvore uslovi“, rekao je on.

Dodao je da će "jednog dana Banjaluka biti sastavni dio Srbije".

Između ostalih, na mitingu se obratila i Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz RS-a, koja je rekla da nema malih i velikih žrtava, kao i da sve majke isto plaču.

Miting „Srpska te zove“ održan je na inicijativu Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice, koju su podržale stranke vladajuće koalicije u RS-u, kao i boračka i druga udruženja građana.

Prije mitinga u Banjaluci je održana sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen izvještaj koji negira genocid u Srebrenici.

TRT Balkan / agencije