Istakao je da je odbijanje pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine nesumnjivo zasluga otpora herojskog turskog naroda u želji da zaštiti svoju državu i demokratiju na račun svojih života.    Foto: AA

Generalni konzulat Republike Turkiye u Banjaluci u ponedeljak je prijemom i dovom obilježio 15. juli - Dan demokratije i nacionalnog jedinstva Turkiye.

Dova je proučena u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci, a prijem povodom Dana demokratije i nacionalnog jedinstva Turkiye počeo je minutom šutnje i intoniranjem himne Republike Turkiye.

Generalni konzul Republike Turkiye u Banjaluci Oguz Kilic podsjetio je da je grupa izdajničkih oficira terorističke organizacije FETO/PDY koji su se infiltrirali u Oružane snage Republike Turkiye 15. jula 2016. godine izvršila pokušaj vojnog udara.

"Patriotski pripadnici Oružanih snaga i drugih snaga sigurnosti Republike Turkiye nisu podržali pokušaj vojnog udara. Nakon pokušaja puča, po direktivi našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, naši ljudi su izašli na ulice da se bore protiv puča i pučistima pružili otpor epskih razmjera. Kao rezultat toga, pokušaj puča je suzbijen u roku od 24 sata, zahvaljujući radu naših snaga sigurnosti i herojskom otporu našeg naroda. Međutim nažalost, stotine naših građana je stradalo u ovom procesu, a hiljade naših građana je povrijeđeno", kazao je Kilic.

Dodao je da se od tog datuma, 15. juli u Republici Turkiye slavi kao Dan demokratije i nacionalnog jedinstva.

"Turska nacija je kroz historiju bila izložena mnogim napadima. Međutim, kada se mislilo da je sve gotovo, znala je iznova ustati iz pepela. Imam punu vjeru da će Republika Turkiye odlučno nastaviti svoju borbu protiv svih vrsta unutrašnjih i vanjskih neprijatelja te, zauvijek nastaviti svoje postojanje", rekao je on.

Istakao je da je odbijanje pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine nesumnjivo zasluga otpora herojskog turskog naroda u želji da zaštiti svoju državu i demokratiju na račun svojih života.

"Tog datuma naša demokratija je odnijela veliku pobjedu protiv pučista. Bez sumnje, tvorac ove pobjede je cijeli naš narod. Ovom prilikom s poštovanjem i rahmetom sjećam se naših šehida koji su izlažući svoja prsa metcima zaštitili našu republiku i demokratiju. Još jednom svim šehidima želim Božiju milost. Također, hoću da izrazim svoju zahvalnost i našim gazijama", rekao je Kilic.

Dodao je da je različitim dokazima i dokumentima, kao i priznanjima članova organizacije, dokazano da je ovaj pokušaj puča izvela teroristička organizacija FETO/PDY. FETO/PDY, koji se predstavlja kao organizacija koja djeluje u oblasti humanitarne pomoći i obrazovanja, zapravo je podmukla i opasna špijunska organizacija koja je oruđe tajnih službi.

"Mislim da bi bilo dobro da oni koji su na neki način povezani s ovom organizacijom uzmu u obzir ovu činjenicu, da pažljivo izračunaju rizike koje preuzimaju te da preispitaju štetu koju bi im ovakva povezanost mogla donijeti", naglasio je Kilic dodajući da će Republika Turkiye nastaviti odlučnu borbu protiv svih terorističkih organizacija.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine, a riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye poginule su 252, a ranjeno je više od 2.730 osoba.

TRT Balkan / agencije