Svjetska turistička organizacija (UNWTO) definisala je održive investicije kao jedan od ključnih prioriteta za oporavak turizma.    Foto: AA

Turistička zajednica Kantona Sarajevo (KS) danas je obilježila Svjetski dan turizma pod temom "Turizam i zelene investicije" na Igmanu gdje je održana panel diskusija.

Direktor Turističke zajednice KS Haris Fazlagić izrazio je zadovoljstvo što na ovaj način obilježavaju Svjetski dan turizma, navodeći da su u panelu učestvovali predstavnici Vlade KS, zaštićenih područja, te profesori i stručnjaci koji se bave strategijom turizma te hotelijeri.

"Prije svega, svi smo pozitivni i vidimo veliku budućnost, a na nama je puno rada, puno posla, puno rješavanja gorućih problema i jedna od zadnjih poruka je bila da smo puno godina pričali o problemima i još uvijek pričamo, da je više vrijeme da se svi uključimo, pored privatnog sektora i javni sektor da se uključi u rješavanje problema i svi znamo koje nam stvari gore", rekao je on i dodao da više nemaju vremena da pričaju koji su to problemi.

On je najavio da će Turistička zajednica KS tokom predstojećih prezentacija na sajmovima širom svijeta staviti fokus na zaštićena područja.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) definisala je održive investicije kao jedan od ključnih prioriteta za oporavak turizma i dalji rast i razvoj.

Ove godine na Svjetski dan turizma UNWTO je stavila naglasak na turizam i zelene investicije, s fokusom na ulaganje za ljude odnosno obrazovanje i vještine, za planetu odnosno u održivu infrastrukturu i ubrzavanje zelene transformacije te za prosperitet ulaganjem u inovacije, tehnologiju i preduzetništvo.

TRT Balkan / agencije