Načelnik Novog Grada osvrnuo se i na problem vodosnabdijevanja u ovim općinama.            Foto: AA

U Novom Gradu je danas, na prijedlog načelnika općine Miroslava Drljače održan sastanak predstavnika Pravnog i Ekspertnog tima Bosne i Hercegovine za praćenje izgradnje odlagališta na Trgovskoj Gori u Hrvatskoj, s predstavnicima kantonalnih, entitetskih i vlasti općina na koje bi se izgradanja odrazila.

Hrvatska do 2033. godine planira izgraditi odlagalište nuklearnog otpada na lokaciji Čerkezovac, Trgovska Gora, udaljenoj od granice s Bosnom i Hercegovinom 800 metara zračne linije. Stručnjaci iz BiH godinama upozoravaju da bi odlaganje nuklearnog otpada na ovoj lokaciji ugrozilo život više od 250.000 građana u 13 općina Unskog sliva u oba entiteta Bosne i Hercegovine.

Krajem februara, iz Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane Krško dostavili su Bosni i Hercegovini sadržaj Studije utjecaja izgradnje odlagališta na okolinu o kojem se bh. institucije trebaju očitovati u roku od 30 dana.

Na današnjem sastanku istaknuta je potreba da se kroz sve relevantne institucije iskaže negodovanje Bosne i Hercegovine.

“Dogovorili smo se da dokument odgovora cirkularno prođe sve općine i stanovnike na koje se odnosi i da u zadanom roku ode argumentiran dokument na sadržaj studije utjecaja na okolinu. Svakako, Ekspertni tim je u stalnom radu i nastojat ćemo što bolje sačiniti dokument i da u njega ugradimo što više primjedbi“ kazao je Emir Dizdarević, predsjednik Ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska Gora.

Najviše bi ovom gradnjom bila ugrožena Općina Novi Grad koju od lokacije Čerkezovac dijeli samo rijeka Una.

“Imamo sličnu situaciju s licima koja su upućena u ovu problematiku koji su do sada dali zaista dosta odgovora na ovu situaciju. Međutim, još uvijek nemamo epilog i onaj rezultat koji nas interesira, a to je da se ovaj projekt obustavi. Sada smo u jednoj fazi kada nema nedoumica. Dobili smo kroz ovaj dokument konačno saznanje da je lokacija Čerkezovac, Trgovska Gora, gdje se treba završiti projekt. Ono što opet kroz sam dokument proizlazi da je ova granica između BiH i Hrvatske kraj svijeta, otprilike u samom dokumentu data je konstatacija da osim u vanrednim situacijama nema nikakvog utjecaja na ovaj prostor kao da ovdje ne žive ljudi, kao da ovdje nema ničega nego je neki šupalj, prazan prostor“, kazao je Drljača.

Načelnik Novog Grada osvrnuo se i na problem vodosnabdijevanja u ovim općinama.

“Kada se razmatra vodosnabdijevanje općine Dvor, takozvani sistem napajanja vodom Matijevići, koji su nekoliko kilometara udaljeni od lokacije Čerkezovac, a s druge strane još jednom opominjem što se tiče sistema bunara odakle cjelokupni prostor općine Novi Grad dobija vodu, imamo više od 16.000 stanovnika koji piju tu vodu. Ova općina je na samo dva kilometra od te lokacije, a do općine Dvor ima pet kilometara, što dovoljno govori ko je ugroženiji u ovom projektu“, naglasio je Drljača.

Na današnjem je sastanku zaključeno i da Predsjedništvo BiH i Ministarstvo inostranih poslova BiH moraju iskoristiti sve zakonske i diplomatske mogućnosti da iskažu negodovanje BiH vezano za gradnju odlagališta. Prvi korak očekuje se već 13. marta kada u posjetu BiH dolazi delegacija Republike Slovenije. Predloženo je da se tom prilikom razmotri mogućnost da se otpad iz Nuklearne elektrane Krško nastavi odlagati u Sloveniji u neposrednoj blizini same elektrane.

TRT Balkan / agencije