U Sarajevu je organizovana interaktivna radionica "Prijenos iskustva Republike Hrvatske u razvoju i implementaciji klimatskih politika usklađenih s EU pravnom stečevinom".      Foto: AA

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak je organizovana interaktivna radionica "Prijenos iskustva Republike Hrvatske u razvoju i implementaciji klimatskih politika usklađenih s EU pravnom stečevinom".

Radionica, u organizaciji Centra za energiju, okolinu i resurse (CENER 21), ima za cilj jačanje kapaciteta ključnih interesnih strana koje imaju aktivnu ulogu u oblasti ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promjenama, sa aspekta razvoja i implementacije klimatskih politika u skladu sa EU pravnom stečevinom.

Radionica također pruža platformu za razmjenu znanja i iskustava te detaljno predstavljanje procesa pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji, s naglaskom na politike i ciljeve koji će biti relevantni za BiH u njenom procesu tranzicije.

"Drago mi je da mogu pomoći kolegama iz BiH. Pristupanje EU-u je dugotrajan proces i zahtjeva puno znanja i kapaciteta koji bi trebali biti osigurani. Ključna je saradnja između institucija i veliku pomoć tu zapravo daju nevladine udruge kao što je i današnji skup. Evropsko zakonodavstvo je sveobuhvatno, posebno klimatsko, vrlo je zahtjevno, horizontalno je i stalno se mijenja, stoga je potrebno stalno biti angažiran i poznavati sve što se događa“, izjavila je Višnja Grgasović, načelnica Sektora za klimatsku politiku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Ova ekspertica sa dugogodišnjim iskustvom u sektoru kazala je da klimatski ciljevi uključuju ublažavanje i smanjenje emisije i prilagodbu klimatskim promjenama.

"Svi se suočavamo s ekstremnim vremenskim događajima i jasno je da se klima mijenja", poručila je Grgasović.

Dodala je da je implementacija klimatskih politika zahtjevan proces koji pored kapaciteta zahtijeva i veliki entuzijazam te usmjerenost na pomoć drugih zemalja članica.

"Hrvatska je tražila pomoć od Slovenije i drugih država članica EU-a i u tom smjeru smo spremni pomagati i BiH", kazala je Grgasović.

TRT Balkan / agencije