Profesor emeritus Esad Zgodić preminuo je u 74. godini u Sarajevu.      Foto: AA

Profesor emeritus Esad Zgodić preminuo je u 74. godini u Sarajevu.

Esad Zgodić rođen je 1950. godine u Goraždu. U Doboju je završio osnovnu školu i gimnaziju, a kasnije Filozofski fakultet - Odsjek za filozofiju i sociologiju Univerziteta u Sarajevu. Nakon studija zaposlio se 1974. u Radničkom univerzitetu u Doboju, odnosno u njegovom Centru za društveno-političko obrazovanje.

Od sredine 1992. do marta 1995. profesionalni je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH. Bio je volonterski član i predsjednik Gradskog odbora SDP BiH Sarajevo, a potom član Kantonalnog odbora SDP.

Poslije izbora u novembru 2000. godine bio je poslanik u Parlamentu Federacije BiH. Objavio je 32 knjige. Bio je član redakcije i predsjednik savjeta časopisa "Lica", član Izdavačkog savjeta lista "Komunist", član redakcija časopisa "Sveske" i "Značenja" te glavni i odgovorni urednik Godišnjaka BZK “Preporod” i časopisa "Socijaldemokrat", koji je na njegovu inicijativu i pokrenut.

Od 1977. godine bavi se publicistikom objavljujući tekstove različitog žanra u brojnim listovima, sedmičnicima, časopisima i bosanskohercegovačkoj naučnoj periodici. Utemeljivač je Historije socijalne i političke misli u Bosni i Hercegovini kao nastavne discipline na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, gdje je umirovljen kao redovni profesor.

TRT Balkan / agencije