Potragu dodatno otežava postojanje minskih polja cijelom dužinom uz obalu rijeke Save u području na kome se odvija potraga.     Foto: FUCZ

Mješoviti tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), sastavljen od pripadnika Federalnih specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom s potrebnom opremom, čamcima i bespilotnim letjelicama, zajedno s turskim AFAD-om nastavlja potragu za nestalim turskim državljanima za koje postoji indicija da su se osam dana ranije utopili u rijeci Savi u mjestu Svilaj, nakon što se prevrnuo čamac na kome su se nalazili.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite već sedam dana tragaju za pet nestalih turskih državljana. Ova akcija FUCZ-a uslijedila je nakon zahtjeva Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ) Posavskog kantona za angažovanjem tima FUCZ-a za spašavanje na vodi i pod vodom.

Koordinirana akcija pretraživanja rijeke Save i njenih obala, u koju se uključio i spasilački tim AFAD-a iz Republike Turkiye, koji će u potrazi koristiti i sonar za podvodno pretraživanje, nastavit će se i narednih dana u skladu sa operativnim procedurama i stanja na terenu.

Kako podsjećaju iz FUCZ-a, mješoviti tim Federalne uprave civilne zaštite, sastavljen od pripadnika Federalnih specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom sa potrebnom opremom, čamcima i bespilotnim letjelicama, 28. decembra 2022. godine uključio se u potragu za nestalim turskim državljanima za koje postoji indicija da su se osam dana ranije utopili u rijeci Savi u mjestu Svilaj, nakon što se prevrnuo čamac na kome su se nalazili.

Poslije izviđanja terena i prikupljenih informacija te snimanja iz zraka bespilotnom letjelicom šireg područja od mjesta nestanka, započelo se s vizuelnim pregledom iz čamaca i pretragom na širem toku rijeke Save.

Potraga se odvijala uzvodno od mjesta nestanka do Brusnice Male u dužini od 18 kilometara. Pregledana je i desna obala Save, uzvodno od mjesta Skela, 14 kilometara u pravcu prema Bosanskom Brodu, tačnije do mjesta Brusnica Mala i nizvodno desnom stranom obale od mjesta Skela do Novog Grada u dužini od 10 kilometara.

U ovu potragu se uključio i tim za spašavanje na vodi i pod vodom Republičke uprave civilne zaštite RS, pripadnici Službe CZ Slavonski Brod, DIP CZ Osijek, DIP CZ Zagreb, pripadnici HGSS-a (timovi iz Slavonskog Broda i Požege), pripadnici policije, spasilački tim AFAD-a iz Republike Turkiye.

Osim što je uključena u potragu, FUCZ pripadnicima spasilačkog tima AFAD-a ustupila je na korištenje resurse potrebne za pretragu.

Potragu dodatno otežava postojanje minskih polja cijelom dužinom uz obalu rijeke Save u području na kome se odvija potraga (teritorij Bosne i Hercegovine), velika količina smeća i drveća koje plove rijekom, ali i visok vodostaj i smanjena vidljivost usljed zamućenosti rijeke Save.

TRT Balkan / agencije