BiH: Lokalni izbori se odgađaju u četiri općine koje su pogođene poplavama

BiH: Lokalni izbori se odgađaju u četiri općine koje su pogođene poplavama

Novi datum za održavanje izbora u ovim općinama i biračkim mjestima bit će saopćen naknadno.
U Fojnici, koja je također pogođena poplavama, izbori su odgođeni na tri biračka mjesta.         

Centralna izborna komisija BiH je danas u nastavku 75. sjednice, na osnovu člana 14.2 Izbornog zakona BiH donijela Odluku o odgađanju izbora u osnovnim izbornim jedinicama Jablanica, Konjic, Kiseljak i Kreševo na svim biračkim mjestima, te na tri biračka mjesta (114A009 Gojevići, 114A010 Dusina i 114A011 Bakovići) u osnovnoj izbornoj jedinici Fojnica.

Zbog novonastale situacije uzrokovane vremenskom nepogodom, a nakon sastanaka sa relevantnim institucijama i odgovora dostavljenih od nadležne uprave civilne zaštite i izvještaja izbornih komisija osnovnih izbornih jedinica o situaciji na terenu, Centralna izborna komisija BiH je donijela navedenu odluku na osnovu činjenica koje ukazuju da izbore nije moguće provesti u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH.

Odgođeni izbori će se održati kada se steknu uvjeti za održavanje izbora, a u pravilu provode se u roku od 7 dana, a najkasnije 30 dana od dana koji je određen za glasanje na redovnim izborima o čemu će posebnu odluku donijeti Centralna izborna komisija BiH.

Centralna izborna komisija BiH nastavlja pratiti razvoj situacije na terenu u osnovnim izbornim jedinicama te će u slučaju potrebe pravovremeno reagovati u cilju organizacije izbora.

TRT Balkan / agencije