Sagovornici su konstatovali da je neophodno nastaviti zajedničku borbu institucija na svim nivoima vlasti.      Foto: AA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je u Sarajevu sa premijerom entiteta Federacije BiH Nerminom Nikšićem o problematici izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

Sastanku u Vladi Federacije BiH prisustvovali su zastupnik Zelenog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović i federalni ministar okoliša i turizma Nasiha Pozder, koja će na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH biti imenovana u Koordinaciono tijelo za Trgovsku goru.

Sagovornici su konstatovali da je neophodno nastaviti zajedničku borbu institucija na svim nivoima vlasti protiv namjere Hrvatske da na samoj granici sa BiH izgradi odlagalište za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo.

Kako se navodi, na današnjem sastanku istaknuto je da je prethodna Vlada Federacije BiH bila u određenoj vrsti zastoja u odnosu na institucije entiteta Republike Srpske kada je u pitanju provođenje aktivnosti iz plana rada Ekspertskog tima za Trgovsku goru.

Navedeno je da se to prvenstveno odnosi na usvajanje entitetskih akcionih planova, te obezbjeđivanje sredstava za provođenje geoloških, hidroloških i seizmoloških istraživanja na teritorijama oba bh. entiteta koja će biti pokazatelji utjecaja eventualne izgradnje odlagališta na predmetnoj lokaciji.

"Ohrabruje me činjenica da je nova Federalna vlada na jednoj od prvih sjednica usvojila informaciju sa svim preporukama Ekspertskog tima i Koordinacionog tijela, koja se odnosi na neophodnost istraživanja na teritoriji Federacije BiH", rekao je Košarac.

U saopštenju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine se navodi da je također prihvaćen model da entitetske institucije same finansiraju i vrše istraživanja.

"Značajno je i to što je Federacija BiH izdvojila određena sredstva iz budžeta za finansiranje istraživanja u prvoj fazi, te da su opredijeljeni da obezbijede sredstva i u budžetima za naredne godine. Republika Srpska ranije je obezbijedila finansijska sredstva, kao i institucije na nivou BiH", naveo je ministar Košarac.

On je informisao sagovornike o rezultatima sastanaka koje je imao u vladama Slovenije i Mađarske u vezi sa zbrinjavanjem radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, ističući da je dobio podršku za stav da bi najbolje rješenje bilo da se radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo odlažu na mjestu na kojem nastaju, odnosno u Nuklearnoj elektrani Krško.

Na sastanku je dogovoreno da se intenziviraju diplomatske aktivnosti, te da problematika izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori bude tema razgovora na međunarodnim konferencijama i sastancima sa inostranim zvaničnicima.

Košarac je istakao da je na sastanku usaglašeno da zajedničkim aktivnostima pokušaju obezbijediti podršku, ne samo Slovenije i Mađarske, nego i drugih zemalja članica EU, kako bi pomogle naporima lokalnih zajednica i institucija u BiH u borbi protiv izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori.

TRT Balkan / agencije