Pored konvoja pomoći, u pratnji su i volonteri iz Kalesije koji će u Turkiye izvršiti montažu stambenih kontejnera i uraditi sve neophodne radove.     Foto: AA

Predstavnici Ambasade Turkiye u Bosni i Hercegovini, vojni ataše pri Ambasadi Turkiye Mustafa Sitki Tatar, savjetnik za trgovinu pri Ambasadi Turkiye Atalay Aydogdu, Kenan Ibrišimović, stručni saradnik za trgovinu pri Ambasadi Turkiye, općinski načelnik Sead Džafić, Namik Hodžić, sekretar Crvenog križa Federacije BiH, općinski vijećnici, donatori i brojni građani danas su ispratili konvoj pomoći za narod Turkiye koji je stradao u razornom zemljotresu u februaru ove godine.

"Želim da zahvalim narodu Kalesije i Općini Kalesija na organizovanoj pomoći. Ovo je dobar primjer lijepih odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske i pomoć ide prema Istanbulu, pa prema Hatayu, i iz Hataya u druge dijelove pogođene zemljotresom. Još jednom zahvaljujem narodu Kalesije, i ovo je još jedan dobar korak da odnosi Bosne i Hercegovine i Turske ostanu još dugo ovako jaki i dobri“, kazao je Mustafa Sitki Tatar.

Riječ je o konvoju pomoći u kojem se nalazi 31 stambeni kontejner, dva kontejnera opremljena sanitarijama i kupatilima, montažne kuće, šatori, namještaj za kontejnere, posteljina, madraci, jastuci, ćebad i prehrambeni paketi. Vrijednost donacije iz Kalesije je oko 250.000 KM, a u Turkiye su krenuli i majstori koji će raditi na montaži kontejnera za stanovanje.

„Građani Kalesije nisu još uvijek zaboravili i najmanju pomoć koju su dobili tokom rata od Turske i cijelog svijeta. Zato su se ovako dobro i organizovali i skupili ogromna sredstva da braći Turcima i onima kojim je najpotrebnije pošalju ovu pomoć“, kazao je Sead Džafić.

U kontejnerima se nalaze kreveti, mokri čvorovi, stolice i stolovi, a formirat će se naselje za stotinjak građana čiji su domovi srušeni u razornom zemljotresu.

„Od prvog trena zemljotresa, Općina Kalesija nas je kontaktirala i izrazila želju za ovakav vid pomoći, a mi smo u Ambasadi uspostavili potrebnu koordinaciju sa institucijama u Turkiye. Tragedija koja se desila u Turkiye u našoj državi je zaista ogromna i sa braćom iz Kalesije mi vjerujemo da ćemo prebroditi ove teške trenutke“, kazao je Atalay Aydogdu.

Pored donacije iz Kalesije, ka Turkiye su krenula i četiri šlepera pomoći koja je prikupljena posredstvom organizacije Crveni križ Federacije BiH u vrijednosti oko 500.000 KM.

„Pored pomoći iz Kalesije, ističem da smo uz pomoć kompanije iz Maglaja obezbijedili osam montažnih kuća, koje idu u ovom konvoju, a pored toga, iz cijele Federacije BiH građani i privrednici su prikupili preko organizacije Crvenog križa značajnu pomoć za uspostavu privremenih kampova u Hatayu“, kazao je Namik Hodžić.

Pored konvoja pomoći narodu Turkiye, u pratnji su i volonteri iz Kalesije koji će u Turkiye izvršiti montažu stambenih kontejnera i uraditi sve neophodne radove kako bi ljudi u njima mogli da žive i borave.

TRT Balkan / agencije